Семейните скандали да се правят вкъщи, не когато сме на

...
Семейните скандали да се правят вкъщи, не когато сме на
Коментари Харесай

Йонко Иванов: Нека да шофираме с акъла си, а не с краката – за човешкия живот няма резервни части

Семейните кавги да се вършат у дома, не когато сме на път!
„ Повече внимание и дано да караме с акъла си, а не с краката си, тъй като за човешкия живот няма аварийни елементи. Страданието за близките е доста по-голямо в сравнение с за този, който си е отпътувал от този свят “. Към това прикани в изявление за Tribune.bg ръководителят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов по отношение на настъпващата зима.

„ Сега с огромните количества дъждове всичките дупки са се разкрили, тъй че там, където се е образувала огромна локва, водачите би трябвало да бъдат с нараснало внимание. Особено от позиция на това, че попадайки в огромна дупка, отива и гумата, отива джантата, само че най-много се губи ръководството на автомобила. И при една по огромна скорост на придвижване бихме могли да застрашим хората, които са на тротоара или пък останалите участници в придвижването. Затова първото, което би трябвало да създадем при мощни дъждове там, където се е образувала огромна локва, е да отнемем газта и да се опитаме да я заобиколим “, изясни той.

При тези зимни метеорологични условия осезаема е и неналичието на отводняване на пътищата. В огромни сектори от пътя се основават предпоставки за възникването на сериозна обстановка, като аквапланинг, при която предната част на автомобила се подвига, получава се воден чеп и автомобилът става неуправляем.

По думите на Йонко Иванов неналичието на специфична техника за образование и подготовка на хората за такива случаи води до доста тежка пътно-транспортна обстановка и тежки пътно-транспортни катастрофи.

„ Ние от дълго време настояваме да има такива полигони, на които да може човек да свикне да кара на хлъзгав път, на заводнен сектор, при пораждане на аквапланинг, с цел да може да избегне рискът, когато се попадне в такова състояние “, акцентира Йонко Иванов.

Как обаче да реагираме, в случай че попаднем в такава обстановка?

„ В такава обстановка единственото, което може да се направи е да се натисне съединителя и да се държи крепко кормилото, а пък за колите с автоматизирана предавателна кутия - би трябвало да се изключи на нулева предавка “, поучава ни Йонко Иванов.

Най-важното за безаварийно пътешестване е да бъде планувано добре. На първо място да се следи метеорологичната конюнктура, в която може да се изпадне при есенно-зимните условия, по-късно да се планува дистанцията, което би трябвало да изминем.

Ако се постанова път над 200 км., това значи, че би трябвало да уточняваме местата за отмора, тъй като след 100 км. лидерът се изморява. Затова е желателно да има отмора от 10-15 минути с тонизираща напитка, посредством която да се съвземем и ободрим.

Още повече в този сезон постоянно се получават тапи, пътищата са неприятни и водачите в допълнение се напрягат.

„ След като се направи проектът на пътуването се минава през бензиностанция и резервоарът наложително се цялостни догоре, тъй като не знаем при прекосяване на проход дали няма да има заснежени сектори и да се наложи даже при малко пътно-транспортно произшествие автомобилът да работи с часове. Това е значимо, с цел да може вентилационната система да подсигури климатични удобни условия вътре в автомобила “, изясни още специалистът.

Задължително преди път е належащо да се направи цялостна инспекция на автомобила. Налягането на гумите би трябвало да бъде изравнено на самата бензиностанция, би трябвало да се сменят перата на чистачките. И не на последно място - да се види дали вентилационната или климатичната система действа обикновено – за лятото дали имаме климатик, а за зимата дали парното отопление работи.

Това значи, че би трябвало да се сменят филтрите в автомобила, изключително филтрите на купето, тъй като един от най-големите проблеми е изпотяването на предното стъкло. Разбира се, всички стъкла би трябвало да се забърсват от време на време, с цел да се обезпечи положителната видимост на лидера.

Следващото нещо, което би трябвало да се ревизира добре е външното осветяване на автомобила или фаровете, тъй като доста постоянно се попада в обстановки, при които мъглата е гъста.

„ Дистанцията сред колите, когато имаме понижена видимост, би трябвало да бъде два пъти по-увеличена и километражът разграничен на две, което значи 100 км. – 50 метра, 120 км. – 60 метра “, посочи ръководителят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

„ Когато се постанова да се минават високите елементи на нашата страна или пък отвън България, не е ненужно да се постави една лопатка, да се постави едно чувалче с пясък в колата и по този начин, когато се попадне в заледена обстановка да се оправим при забуксуване, не е неприятно и едно одеялце да се постави в колата. Когато имаме хлъзгав сектор, одеялото ни оказва помощ да излезем от тази обстановка, като го сложим под задвижващия мост на автомобила – челен или заден “, сподели още Йонко Иванов.

По неговите думи тези, които пушат, наложително би трябвало да се запасят с повече цигари, тъй като когато пушачите попаднат в запушване се изнервят и това води до експанзия на пътя. Термос с чай или кафе също не е непотребен.

Изключително значимо е водачите да са добре отпочинали преди да тръгнат на път. Йонко Иванов ни поучава „ фамилните кавги да се вършат у дома, а не, когато сме в автомобила “.

„ Често в забързаното всекидневие решаваме да обсъждаме значими въпроси на път, което може да прерасне в спор, а това води до отклонение на вниманието и ненужно напражение за водача. Хубаво е да има лека музика, която въпреки всичко да не успива лидера и прелестен събеседник, който да не е и прекомерно разговорлив “, разказва съвършените условия той.

Ако имаме финансова опция е хубаво зимните гуми да бъдат тествани, да бъдат сменени с нови, тъй като при потреблението на едни и същи гуми повече от два сезона те понижават своята успеваемост. Трябва да се внимава и за това, че от време на време се оферират гуми с изминал период на валидност. Освен грайфера, би трябвало да се гледа и каучука, от който те са направени.

„ Затова имаме зимни и летни гуми. Каучукът би трябвало да подхожда на зимните условия и на температурите, при които се употребяват съответните гуми, което въздейства върху спирачните качества на автомобила “, безапелационен е Йонко Иванов.

Той показа още, че е наложително да се запасим с един час повече време за напредване до даденото място, което ще ни даде опция за по-спокойно шофиране.

„ Безопасно шофиране на всички “, пожела на края ръководителят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов.

Автор: Андреа Драганова, tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР