Село, в което почти няма престъпност. Така определят свoето родно

...
Село, в което почти няма престъпност. Така определят свoето родно
Коментари Харесай

Село без престъпност: Как го правят?

Село, в което съвсем няма престъпност. Така дефинират свoето отечество жителите на Златна равнища. За спокойствието се грижат двама служители на реда, които реагират когато и да е на денонощието. Координатор пък е младият селски кмет.

Полицейските инспектори Цветелин Цанков и Петър Христов са законът в Златна равнища, където живеят близо 700 души. Голяма част от младите са на гурбет, а други работят в прилежащите градове. Селските къщи пък са дом на доста самотноживеещи възрастни хора.

Най-често униформените се отзовават на свади, а обири съвсем няма. Въпреки това – хората ги търсят, щом имат проблем.

„ Когато започнах като младши полицейски контрольор, на всички възрастни хора съм раздал визитки, като могат да ми позвънят когато и да е на денонощието. Както са ми и звънели – за кавги, битовизми и изчезнали животни “, изяснява Петър Христов.

Неговият сътрудник Цветелин Цанков добавя, че има случаи, належащи, когато би трябвало да се пристигна и в извънработно време, и в почивните дни – събота и неделя.
Хората желаят да им се обърне внимание, да им се окаже подпомагане и би трябвало на момента да се окаже това подпомагане, споделя той.

Освен като сили на реда, служителите на реда са и като психолози в селото.

„ Хората са признателни, изключително възрастните, когато го повикаш, проведеш един диалог с него. Понеже е самотно живееща стара жена в края на селото и е спрял служителят на реда да й обърне внимание – по този начин тя вижда, че не е подценена, че не е изоставена “, споделя Петър Христов.

„ Идват хората, споделят ни, когато имат някакви проблеми и постоянно сме гледали и сме се старали с каквото можем да им обърнем внимание и да им помогнем “, изяснява Цветелин Цанков.

Хората от Златна равнища пък също оказват помощ за реда в селото. Така се решила мистерията с изчезнало преди време магаре.

Освен при битови закононарушения работата на служителите на реда ги води при най-малките поданици на село Златна равнища - децата от детската градина.

Винаги в седмицата по веднъж идват в детската градина, където беседват с таях за разпоредбите за държание на публични места, за придвижването по пътищата доста постоянно си приказваме и вършим на практика обстановки с тях, изяснява Румяна Димитрова, която е шеф на ДГ „ Червената шапчица “.

Заради положителната работа пък кметът на селото Румен Чавдаров изпратил благодарствено писмо до Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Шумен. Поводът – намерено изчезнало момче.

„ Ходихме - негови родственици, аз с коли из селото, край селото, изоставени къщи, тъй наречените Не можахме да го намерим – взехме решение да се обадим на служителите на реда. Дойдоха, извикаха и други свои сътрудници и го откриха в границите на 1-2 часа “, споделя случката кметът.

В селото обаче се работи и превантивно. Освен, че служителите на реда постоянно коментират за телефонните измами и схемите за обири, хората от Златна равнища са инструктирани да звънят или на служителите на реда, или на кмета, в случай че виждат съмнителни лица.

„ Винаги се обаждат. Последно имах един случаи – хора, които оферират такива услуги – строителни, поправки, покриви и така нататък Обадиха ми се, небрежно отидох, открих ги хората в селото, лепят бележки, вървят по остарели хора и им споделих: Вижте какво, взимайте си бележките и багажа, до момента в който не съм извикал полиция и незабавно се изнесоха “, изяснява кметът Румен Чавдаров. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР