(Self-Portrait -4, by Egon Schiele) Омразата Да мразиш нещо или

...
(Self-Portrait -4, by Egon Schiele) Омразата Да мразиш нещо или
Коментари Харесай

Омразата най-често е вкисната, ферментирала гордост ♥ Георги ТОМАЛЕВСКИ

(Self-Portrait -4, by Egon Schiele)

Омразата

Да мразиш нещо или някого, то ще рече да бъ­деш деен в едно обещано поле. При омразата, как­то и при обичта, на първо място съществува строго избран обект, който стои блестящо откроен върху фона на твоето схващане. Нещо повече, когато оби­чаш или мразиш, обектът на тия твои усеща заема много огромно място в душата ти. Той те ангажира и ти работиш непрекъснато върху него с огромно вни­мание и със сили, взети.от склада на твоето аз. Както при обичта, по този начин и при омразата, ти не си самичък, а постоянно те съпровожда един безмълвен, неви­дим сателит, по отношение на който ти отнасяш дейностите си от своя катадневен живот.

Обектът на една същинска ненавист безусловно е заемал някакво високо място в нашата душа, или пък е хвърлял там сянката на своето съществувание. И таман тая сянка - едра, увеличена и застраша­ваща, е най-големият извор на сили, които хранят омразата. Човек не може да ненавижда нещо незначи­телно. Дребните неща кай-често ни бодват, само че ние елементарно ги отминаваме, като ги пращаме в давност. Онова, което ненавиждаме, то е доста тежко и властно, с цел да бъде хвърлено с лекост в дрипите на отмина­лия ни живот. То остава, следва ни, и както люби­мото създание, безмълвно ни принуждава да поправяме делата си и то на всяка стъпка в нашия живот.

Омразата е работа. Тя е интензивност. За нея тряб­ват сили и оня, който ненавижда, в случай че е слаб човек, може да изчерпи енергитичните си ресурси, с цел да поддържа живота на тая ламя. Човек се заразява с бацила на омразата, единствено в случай че отвори за нея вратите на своето аз. Омразата не е, както безразличието - сенчица при вратите на съзнанието, която елементарно се стопява в глумата на протичащия живот. Тя е като създание, което се настанява в индивида и заема място и сили потребни инак за самия живот.

Когато мразиш някого, ти мислиш за него и го поставяш в угодна за тебе конюнктура, координи­раш своя живот по отношение на неговия, и непрекъснато го унищожаваш алегорично с едно вътрешно ожесто­чение, за което са потребни доста сили от склада на душата ти. Тоя факт демонстрира, че обектът на твоята ненавист има някакви достолепия, които ти, в същ­ност, искаш да премахнеш. Ти не можеш да мразиш: една мушица, или един комар, който те безпокои. Ти би ненавиждал лъва или тигъра, в случай че е потребно да премериш с тях силите си, и установиш своето без­силие.

Ако наблюдавате историята на някоя позната ненавист, ще видите там битката сред две „ достойн­ства “ или две негативни сили. Продължително, мощно и с огромен обсег се демонстрира оная ненавист, която протича като ток сред два мъчно отслаб­ващи полюси: родове, лица или даже общества и нации. (Историята на една родова ненавист е дадена най-добре в „ Ромео и Жулиета ", където една огромна, колкото омразата обич, е в положение да я уни­щожи). В такива случаи, по-голямата ненавист е го­стенка на по-слабата страна, като претворба и про­дължение на безсилието, като незадоволеност и липса на път за отреагиране. Тя се вгнездва като фермент в душите на гордите и слабите, тъй като омразата най-често е вкисната, ферментирала горделивост.,

Големите, мощните духовно и физически хора, не познават омразата, тъй като те съумяват. Техните хори­зонти са чисти, те нямат в себе си нищо притаено и потиснато.

Ето едно място, където се крие тайната, че за всяка ненавист има отдушник и всяка ненавист би могла да се претвори и да стане даже любов. Това е постоянно по-вероятно, в сравнение с да желаете да превърнете в любов безразличието. Ако в гнездото на омразата се прокара дренаж (отдушник), или в случай че потиснатата горделивост се води по своите пътища и се даде въз­можност на потиснатото да се води, при настъпи­лото избавление, с омразата се прави едно неизмеримо алхимично преобразяване. Тя може елементарно до се трансформира в обич. Ако един човек, който е задръствал пътищата на различен човек, направи по този начин,. че освободи другия и даде мотив за неговото сво­бодно проявяване, той безусловно се претворява в съзнанието на другия от облик на ненавист, в облик на любов.

Има случаи, когато ние мислим, че таим в себе си възприятие на ненавист към някого, без да осъзнаваме, че това не е ненавист, а единствено омерзение. Предста­вете си, че някое човешко създание е станало при­чина да паднем низко в личните си очи. Това създание изгубва за нас своята цена и към него ние откриваме възприятие на някакво пренебрежение или от­далечаване, само че не и ненавист. Отвращението и омра­зата се отличават. Ние се отвращаваме от тия неща, които за нас са дребни, оскъдни, нечисти, само че това не ни заангажирва с ненавист, за която, както се спо­мена към този момент, са потребни обилни сили. Ние се от­насяме към дребните хора, станали причина за наше някое проваляне по този начин, както се отнасяме към оная не­чистотия на пътя, върху която сме се подхлъзнали, с цел да окаляме своите облекла.

Понякога човек усеща една необяснима безпри­чинна ненавист към някого. Ако се вгледаме във въ­трешния свят на такива същества, ще открием, че тая, на тип безпричинна злост, се корени в противо­действуващите нерезониращи душевни настройки, чиито талази се срещат в дисхармонични случаи. Такива.вълни са израз на някакъв противопоставен, непри­мирим живот, който идва в битка с другия посредством своята ритмика, и в чието наличие загасват едни непознати възторзи.

Често може да чуете, че някой ненавижда себе си. Това демонстрира, че омразата е мощ, предприемчивост на душевния живот, а не равнодушие и несъществуване. Никой в никакъв случай не може да сложи себе си в небитието, затова, човек не може да бъде апатичен към себе си.

Ние, хората на последните десетилетия, гледаме като на наивна отживялост на думите, че против омразата би трябвало да противопоставяме любов. Това ни наподобява някак неприлично, проповедническо и даже необикновено, само че то съставлява самата истина. Само огромната, мощната любов е в положение да претвори и да се опълчи на негативните трепети на омразата. Само тя може да ги трансформира в положи­телни сили. Омразата усилва омразата и я прави стопанин на живота. Само слабите натури се зара­зяват от ненавист, тъй като дребната им любов не е в положение да извърши алхимичната вътрешна пре-творба.

Да се ненавижда в една среда, в която действуват като динамично поле силите на една непозната ненавист, е видимо по-лесно, тъй като човек попада в темп с непознатата ненавист и тя почва да го увлича. Да обърне колелото на омразата в любов, да трансформира ненавистта в благосклонност, може единствено един същински мощен човек. Обърне ли се към този момент това колело, тогава всичко е към този момент по-лесно, тъй като за реализирането на любовта човек може да почерпи сили от природата и от го­лямото любещо сърце на света, когато за осъще­ствяването и храненето на омразата, човек би трябвало да дава от личните си сили. Природата кредитира единствено любовта, само че не и омразата.

В думите на една от най-светлите книги, съ­ставяща най-скъпия подарък на човечеството, изречението „ бит враговете си “ е за нас такова нещо, което не може да се проумее от нашите мозъчни кафези. През гъстото покривало на нашето духовно незнание, ние откриваме в тия думи уязвимост, отстъпничество, или пък едно неприлично послушание на другия. Колко сме надалеч от истината! В тия думи е затворена алхимичната мощност, която още липсва на света, с цел да се обърне тежкото колело на живота от една, в друга страна, с цел да идем от гибелта към живота. Само един воин на духа може да направи от тия думи управително начало в своето съществуване, единствено подобен, който през пламъците протяга ръка, с цел да отвори крана на избавителните бликащи води.

Малките и слабите хора изяждат в ненаситната уста на омразата всичките си витални ресурси. Омра­зата отравя живота им. В нейната душна и нехигиенична атмосфера, те дишат тежко, а кръвта им е отровена със соковете на една жлъч, която непре­станно се излива там.

Омразата би била по-подходяща за тия, които имат непотребни ресурси от сила. Тя е като едно ла­комо добиче, което не прави никаква работа, а яде доста. Само богатият може да го изхрани. Смешно е, когато най-често дребните, едвам пъплещите човешки същества съскат: „ Аз те ненавиждам! “

Ако бихме могли да надникнем в света на въ­трешния ни живот, ще останем сюрпризирани, какъв брой е елементарна и велика истината, че любовта храни живота ни, а омразата е единствено прислужник на гибелта.

Тогава ще познаем, за какво на света е потребна любов.

От: „ Слънце след стихия “ (Есета), Георги Томалевски, изд. „ Житно зърно “, 1946 година
Картина: Self-Portrait -4, by Egon Schiele; chinaoilpaintinggallery

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР