Селекционерът на националния отбор по волейбол за мъже до 20

...
Селекционерът на националния отбор по волейбол за мъже до 20
Коментари Харесай

Мартин Стоев: Надявам се скоро да покорим и върха

Селекционерът на националния тим по волейбол за мъже до 20 години Мартин Стоев не крие упоритостите този отбор да доближи върха и златните оценки на интернационалната сцена.

Съставът завоюва сребърните медали на Европейския юношески олимпийски фестивал в Банска Бистрица (Словакия). Мартин Стоев направи резюме на постигнатото пред формалния уебсайт на федерацията по волейбол след следващото отличие на тази селекция.

- Честити сребърни медали! Вашата оценка за постигнатото?

- Участвахме в едно съществено съревнование. То ни даде визия след една година къде се намираме и къде са другите тимове преди Европейското състезание. Видяхме, че някои са изостанали, други са напреднали. Ние сме там, където сме. За поредна година взимаме отличие, което значи, че за миналия интервал не сме си губили времето, а сме се развили.

- Разочарован ли сте, че не успяхте да вземете златото?

- Винаги има отчаяние. Това ни е трети сребърен орден. Надявам се да прескочим и това ходило. Ако може, да е още за идващото съревнование. Колкото по-рано го прескочим, толкоз по-добре.

- Италия ни победи два пъти. Защо не успяхме да се противопоставим?

- Италия има трима нови състезатели. Двама централни блокировачи и един посрещач. С тези попълнения те се ускориха много спрямо предходната година. Може би най-голямата разлика сред двата тима, която аз виждам, е техническата просветеност. Италианците са механически по-добре от нас сега към днешна дата. Затова ни победиха. Най-положителното обаче е, че имаме 12 равностойни състезатели. Ако някой ми беше споделил преди две години, че ще играя на полуфинал или за златото на някое състезание без Владимир Гърков и Георги Татаров, нямаше да му допускам. Но ето вижда се, че имаме равностойни момчета, които стигаха до край в Словакия.

- Тръгнахме мъчно в шампионата - 3:2 над Германия. Имаше ли подценяване, или германците са напреднали?

- С германците в никакъв случай не сме играли. Това ни беше първа среща. Имат високи и здрави момчета. Все отново в стартов дуел за шампионата постоянно е мъчно, не постоянно е успешен. А и срещата бе в 11 ч сутринта, неловко време за игра. На старта също и Полша загуби от Белгия. Но още в първия мач се видя, че имаме равностойни момчета, които могат да играят по всяко едно време. Също по този начин сервисът на Алекс Николов и влизането в игра на Венислав Антов ни завоюва мача.

- Кой беше най-трудният миг, който преодоляхте по пътя към финала?

- Не съм усещал да имаме сложни моменти във връзка с физика или душeвност. Момчетата към този момент пораснаха, не са дребни деца. Надявам тези, които ще създадат прехода сред юноши и мъже, да го осъществят по-бързо.

- Играхме два пъти с Италия. Може ли да се каже, че към този момент сме разучили противника и на идното Европейско може да създадем освен това?

- Ще се опитаме. Но отново споделям Италия към днешна дата е по-грамотна от България на възраст под 20 години. Но ние ще се борим да ги победим на Европейското, в случай че се срещнем с тях.

- Олимпийският конгрес бе едно мини- европейско състезание. Имаше ли някои тимове, които изненадаха?

- Мисля, че поляците малко са блъснали спирачка в тяхното развиване. Или най-малко бяха в такава форма на този фестивал, тъй като направиха две загуби в шампионата. Аз персонално не го чаках. Видяхме, че италианците са напреднали. Чехите са също доста сериозен тим, който е в нашата група. Белгийците играха успешно, като им липсваше най-хубавият играч. Той може би ще играе ва Европейското. Няма да е елементарно. Никога не е било и няма да бъде.

- Турция влезе в четворката. Може ли да се каже, че е изненада?

- Турция също има мощен тим. Просто няма задоволително неизменност, като се има поради, че турското състезание е много по-добро от нашето и тези момчета играят във водещи тимове там. Турция имаше малшанс, не се класира на Европейското и няма да взе участие през септември.

- Лично за себе си задоволен ли сте от представянето в Словакия и добра подготовка ли бе това за Евроволей 2022?

- Както споделих, това е едно сверяване на часовника преди шампионата на Стария континент. Видяхме къде се намираме. В подготовката, която ще е тъкмо за Европейското, ще наблегнем да подобрим нашите недостатъци, с цел да преследваме още по-добро показване. Също по този начин от второто място и сребърните медали кой може да бъде неудовлетворен? Не се случва всеки ден. Загубихме край от тим, който на този стадий е по-добър от нас. Вече не мога да настоявам същото за Полша. Когато загубихме от поляците на Световното, те бяха по-грамотни от нас. В момента не съм уверен в това. Мисля, че ние сме по-силен тим след една година време.

- Ще резервира ли България непрекъснато място в челната тройка?

- Да, постоянно сме близо, само че не можем да качим върха. Но значимото е, че сме там. На всяко едно състезание, на което взе участие този тим, е стигал до полуфинал и единствено на един шампионат не взе орден. Всяка година се развиваме, работим съществено и това се вижда.

- Как коментирате новината, че България е подала поръчка за кандидатура на Световното състезание следващата година?

- Като превъзходна! Такъв конгрес вкъщи е нещо ужасно. Спомням си квалификацията през април. Зала „ Христо Ботев “ бе цялостна до дупка. Не знам в коя сцена би бил мондиалът, само че най-вероятно още веднъж оборудването ще е претъпкано. Сигурен съм, че ще е една празнична атмосфера за волейбола, още повече, че ние няма да участваме поради самото шампионата, а ще гоним орден. След като преследваш отличие и залата е цялостна, както се споделя „ вкъщи и стените оказват помощ “. Ще се веселя доста, в случай че това нещо се случи.

- Кога подновявате подготовка за Европейското?

- На 15 август стартира вторият стадий от подготовката за това лято. Ще се води в София. Надявам се момчетата да са здрави и още веднъж да създадем добър подготвителен развой.





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:
Instagram:
Фейсбук:
LinkedIn:
TikTok:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР