Селекционерът на националния отбор на Казахстан Станимир Стоилов говори за

...
Селекционерът на националния отбор на Казахстан Станимир Стоилов говори за
Коментари Харесай

Мъри Стоилов: Футболът ни е примитивен!

Селекционерът на националния тим на Казахстан Станимир Стоилов приказва за някогашния си клуб Левски, с който пожъна огромни триумфи преди години. Спортният министър Красен Кралев през днешния ден връчи на Мъри "Венец на спечелилия " - най-високото държавно отличие в региона на спорта у нас. След церемонията Стоилов приказва обстойно и нашироко, като изрази мнение, че остава с усещане, че настоящият ментор на Левски Делио Роси не е заинтригуван от името на клуба.

"Първо благодаря на спортното министерство, на страната и на министър Кралев. За мен е голяма чест да бъда част от елита на българските треньори. Сигурно има експерти с доста по-големи заслуги, които не са съумели да получат такива награди. Естествено това е ангажимент към българския футбол и спорт. Аз постоянно се усещам виновен към българския футбол. Радващо е, че спортното министерство доста оказва помощ в последните години. Виждам министър Кралев какъв брой игрища и стадиони построи. Даже по моя молба построи стадиона на Хасково. Така остава спортните хора, от които зависи развиването на спортистите - по-сериозно да се образоват и да развием плана. Всички старания на всички, които дават пари и оказват помощ на футбола, в случай че ние знаещите треньори не работим на равнище, всички пари ще бъдат изгубени и няма нищо да създадем. Отговорността ни е огромна, дори от време на време си мисля, че не го оценяваме ", стартира Стоилов.

"Няма да е ненормално, в случай че Лудогорец не стане първенец. Седем години доминация е прекомерно доста за тимове като Левски и ЦСКА. Но е очевидно, че Лудогорец е доста напред в развиването си като клуб. Клуб, който строи стадион, има лична база, към този момент е изпреварил всичките ни водещи клубове с километри. В игрово отношение към този момент би трябвало да се замислят клубовете и най-много треньорите и спортните хора по какъв начин да застигнат Лудогорец. Лудогорец си заслужи всички триумфи. Ако в България постоянно има едно „ само че “ за нашия шампионат, в Европа това не е по този начин. Лудогорец трайно участва там. България се знае сега с името Лудогорец. Двата водещи тима би трябвало съществено да се замислят по какъв начин да изпреварят Лудгорец – първо в игрови проект. Като организация на клуба са на светлинни години пред другите – с базата и стадиона. Ако Левски особено и ЦСКА не строят бази и игрища, няма късмет да бъдат прочут клуб в Европа. Ако някой ми каже огромен клуб без лична база и стадион, значи аз нищо не разбирам. Просто нашият футбол е първичен “, сподели Мъри.

„ Който всред Левски и ЦСКА се приготви по-добре и се показа по-добре, той ще измести Лудогорец. Казах, нещата опират до треньори и спортни ръководители. Първо треньорите би трябвало да се запитаме дали сме задоволително положителни. Има по-голяма толерантност към непознатите треньори, по-голямо почитание от медии и почитатели, само че в последна сметка българските треньори постоянно сме били малко от онеправданата страна, само че очевидно има и за какво. Нашата кожа прекомерно елементарно я предаваме “, продължи Стоилов.

„ Сигурно е крачка напред за Левски, че резервира гръбнака на тима си. Когато има струпване е по-лесно. Левски в този момент няма да се тормози, че идват първите мачове и да мисли за селекция. Има тим, построен, има треньор, който познава качествата на играчите. При състояние, че си купил 21 футболисти за една година и в този момент добавяш още, ти имаш играчи за три тима. Въпросът е, че футболът е бизнес, а по този начин не се влагат парите на Левски. Без значение, че те са спонсорски, те са пари на Левски. Левски няма стадион и база, а на този стадий се оказва, че няма и тим. Значи тези пари са хвърлени напразно ", проучва Стоилов.

„ Това, че треньорите не са единни е един от проблемите, който имаме. Дълги години не можем да се обединим. Не можахме да вкараме треньорството като специалност – нашите контракти да са малко по-защитени. Монетата има две страни. Има наставници, които почтено пазят името на българските треньори у нас и в чужбина, и такива, които елементарно го продават. Много инцидентни хора им се даде опция да повеждам тимове и водещи без да са посочили и заслужили нищо. Не може инцидентни хора да водят, а потвърдени треньори да са подценявани. Във футбола в последна сметка гледат какво си постигнал. Всичко друго е единствено празни приказки “, сподели експертът.

„ За евротурнирите – чакам Лудогорец да влезе в групите – или на Шампионската лига, или на Лига Европа. За другите тимове мисля, че постигане на плейофната фаза няма да е неприятно достижение за начало. Като се има поради, че първите два кръга са по-леки противниците, в третия би трябвало да е по-солиден отбор. Надявам се още един тим, с изключение на Лудогорец, да е в групите, това ще е положително достижение “, добави Мъри.

„ И по-слаби от Вадуц отбори, които са били затруднение за Левски, и по-силни не са били. Така че, всичко зависи от това по какъв начин ще играе Левски, а не Вадуц. Те при всички положения ще играят добре проведено, дисциплинирано. Левски би трябвало да играе на равнище. Засега се вижда предпочитание, организация, дай Боже и резултати. Оставам с убеждението, че нашият треньор не е по този начин заинтригуван от името Левски. Него повече го интересува той да е добре. Изказвания от вида „ управлението да каже за селекцията “ са извънредно несериозни. Като треньор би трябвало да отговаряш за всичко – за селекция, за резултати. На този стадий той сподели, че дава отговор единствено за тренировките. Аз мога и от Казахстан да ги повеждам “, сподели Стоилов за обичания си Левски.

„ Не би трябвало постоянно да се сменят треньорите. Ръководството би трябвало да си избере метод, по който да ръководи, само че аз не виждам футболни хора, които да ръководят процеса. Така че не виждам по какъв начин могат да имат те мнение за треньора. И да остане, и да не остане треньорът, хората, които го дефинират не мисля, че са задоволително способени “.

„ Левски би трябвало да има чисто футболно ръководство. И настрана маркетингово ръководство, с цел да се развива и печели добре. Нефутболни хора не могат да дават оценки на футболисти или да преценят кой ще е треньор. Как може някой от това управление да реши дали е добър или неприятен Роси. Той може да му се вижда доста добър, а да не е по този начин и противоположното “.

„ Клуб без стадион и без лична база... давам образец като си вземе притежател остаряла кола, първото, което прави е да усъвършенства, да почисти, в случай че имаш благоприятни условия и пари, да строиш нещо ново. Ние влагаме в играчи, които след половин година си отиват половината. Нужни са вложения в клуба. Като ги няма, това не е метод на ръководство “, добави Стоилов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР