Селекционерът на националния отбор на България - Георги Иванов, даде

...
Селекционерът на националния отбор на България - Георги Иванов, даде
Коментари Харесай

Георги Иванов обяви радикални промени в българския футбол и националния отбор

Селекционерът на националния тим на България - Георги Иванов, даде извънредно изявление за Gong.bg след поредицата от мачове на "трикольорите " в Лига на нациите. Гонзо разгласи, че в отбора на България ще има радикални промени. В националния отбор ще бъдат викани и ще играят единствено футболисти, които взимат постоянно присъединяване в клубните си тимове.

Иванов разкри още, че тази година БФС трансформира наредбата за шампионатите и шампионатите - постановат се правила за наложително присъединяване на млади играчи във Втора и Трета лига – в Трета лига трима футболисти до 23 години би трябвало да бъдат в стартовия състав и да играят цялостните 90 минути.

Също по този начин се вкарват втори тимове на професионални клубове в Трета лига, където ще могат да играят професионални футболисти до 21 години.

БФС ще обърне и съществено внимание на подрастващото потомство.

- Г-н Иванов, последните две седмици бяха извънредно тежки за българския народен тим във всеки един смисъл. Каква е вашата оценка за случилото се?

- Като резултати несъмнено сме разочаровани. Всички чакахме напълно друг брой точки, чакахме и напълно друго лице на българския народен тим. Като теглим чертата обаче виждаме доста условия, които доведоха до незадоволителните резултати – и тук въобще не имам предвид случая в Тбилиси, а други, чисто футболни неща.

- Какви да вземем за пример?

- Отчитам неточности в селектирането на футболистите – всички сме наясно, че България не разполага с огромен избор от качествени играчи, само че в тима би трябвало да се викат единствено и само футболисти с игрова процедура и във форма. Оттук насетне играчите, които не играят в клубовете си, няма да бъдат взимани в националния тим, без значение от имената им. Също – тези, които идват контузени, ще бъдат изследвани и в случай че се реши, че не могат да се възстановят в точния момент и да бъдат пълноценни, ще бъдат освобождавани.

Всички видяхте какво е равнището на подготовка на играчите ни – функционалните индикатори на огромна част от футболистите, които не играят постоянно, при започване на лагера бяха пагубни. Когато играеш за националния тим, няма по какъв начин да постигнеш резултати с такива физически данни. За това обаче отговорност би трябвало да носят и клубовете. В последна сметка те са длъжни да приготвят, упражняват и развиват футболистите, а националният селекционер – да ги селектира и подрежда.

Селекционерът взима играчите от клубовете – той няма по какъв начин за толкоз малко време да развие тяхното техническо и физическо положение. Забелязват се и големи пропуски в тактическо отношение в огромна част от играчите, което приказва неприятно за клубовете, в които играят – и то освен българските. Затова ще се наложат радикални промени в националните тимове.

- Кой ще бъде новият народен селекционер?

- Знам, че за всички е значимо, само че би трябвало да изберем подобаващия човек, а това изисква време. В последните години се изредиха много национални селекционери, само че равнището остана същото. Затова първо би трябвало да създадем предпоставките националният тим да има резултати, а по-късно да мислим кой ще е треньор.

Тук е моментът да подчертая, че ще преразгледаме договорите на безусловно всички треньори на всички национални гарнитури – ще бъде изработен разбор на работата, резултатите и класиранията им, и на база на това ще бъде преценено кой заслужава да продължи да работи с националните си тимове, и кой – не. Същото ще се случи и с медицинските щабове, административните щабове и така нататък

Категоричен съм, че в бъдеще всички национални тимове ще работят с единна методика и тактика, с обединена игрова философия. С вътрешен кодекс на държание, с дисциплинираност. Само по този начин можем да развием футболисти, които след 4-5 години ще дадат резултат. За задачата обаче първо би трябвало да си подредим къщата от вътрешната страна.

- Много се разяснява, че самите клубове не разчитат на българи, а от това страдат националните отбори…

Това е очевидната истина! Точно по тази причина обаче Българският футболен съюз прави всичко допустимо, с цел да насърчава потреблението на наши гении – от тази година променяме наредбата за шампионатите и турнирите; постановяваме правила за наложително присъединяване на млади играчи във Втора и Трета лига – в Трета лига трима футболисти до 23 години би трябвало да бъдат в стартовия състав и да играят цялостните 90 минути. Също по този начин вкарваме втори тимове на професионални клубове в Трета лига, където ще могат да играят професионални футболисти до 21 години, с цел да дадем опция, в случай че не получават късмет в първия си тим, да се сблъскат с мъжкия футбол в Трета лига.

Защото един от огромните проблеми в България е преходът сред юношеския и мъжкия футбол. От септември стартираме и единна стратегия в 7 района, в които футболистите на 13 и 14 години ще бъдат викани по един път в седмицата, с цел да им бъдат преподавани съществени правила и тактически знания. Те ще работят една-две години по единна стратегия, с цел да бъдат с построен жанр, когато навършат 15 години.

- Около последните мачове и тимът, и БФС, претърпяха голям брой критики…

- Искам да кажа нещо доста значимо – извънредно съм отчаян от отношението на някогашни футболисти и национали, които единствено чакат да пристигна мач на националния тим, и излизат да подлагат на критика и да дават конференции. Дори не чакат самия мач, а стартират с негативизма преди него. Това оказва голямо въздействие върху футболистите, върху средата, върху всички. Няма по какъв начин да се правиш на необикновен родолюбец и патриот, а да сипеш ругатни върху личния си тим и надали не да стискаш палци България да загуби, с цел да докажеш лична теза и да постигнеш користни цели.

Четох някакъв разбор по какъв начин се крием зад случая в Грузия. Дори за секунда не ми е предходна мисъл, че не би трябвало да играем в този мач! За нас беше значимо да играем. Каквото и да сме претърпяли, ние сме експерти и би трябвало да вършим работата си по най-хубавия метод, а футболистите - да знаят, че пазят престижа на България, а не личния си.

Случилото се с Тошко Неделев е извънредно противен случай, само че би трябвало да подчертая, че БФС, грузинската федерация и всички ние, които бяхме в Тбилиси, направихме и ще създадем всичко допустимо той да се възвърне. Осигурили сме най-хубавите условия за него и фамилията му. Опитваме се даже да осигурим хигиеничен аероплан, който да го транспортира в България.

Крайно време е хората да схванат, че всички футболисти са равни, те са си наши, без значение от кой тим са. Аз ги усещам като свои деца, без значение дали са от Левски, ЦСКА или Лудогорец.

- Първото място в Лигата на нациите към този момент е математически невероятно, какво да чакаме до края на годината?

За мен още след мача с Грузия в Разград нашето присъединяване завърши. В Гибралтар ми беше значимо да видя на кого мога да разгадавам. Тогава огромна част от главните футболисти бяха отвън състава и желаех да видя какво е физическото, тактическото и техническото положение на останалите. Бъдете сигурни, че съм си направил изводите.

Оттук нататък очаквайте всички промени, които към този момент споделих, да бъдат факт. Очаквайте друго лице на България – с готови, дисциплинирани, физически издръжливи футболисти, които да играят за страната си по същия метод, по който го направиха в Тбилиси.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР