Селата в Карловско, които пострадаха след наводненията, се нуждаят от

...
Селата в Карловско, които пострадаха след наводненията, се нуждаят от
Коментари Харесай

Министър Шишков: Наводнените села в Карловско се нуждаят от нова инфраструктура

Селата в Карловско, които пострадаха след наводненията, се нуждаят от чисто нова инфраструктура. Това съобщи пред служебният министър на районното развиване и благоустройството Иван Шишков. 

Максимално бързо би трябвало да бъдат разчистени вредите от пороя – земната маса и дървеният материал по улиците и дворовете на хората. След това ще стартира доста значим миг за инфраструктурата на селата. Има паднали мостове, улиците са в тежко положение, няма вода. Със сигурност ще има вреди върху водопреносната мрежа и доста деликатно и последователно би трябвало да бъде пускана водата “, посочи Иван Шишков. 

Днес кметът на Карлово Емил Кабаиванов и регионалният шеф на Пловдив Ангел Стоев ще участват на съвещанието на Министерския съвет, с цел да се откри метода, по който ще бъдат изплатени средства на засегнатите от наводненията села и по какъв начин ще бъдат възобновени. Държавата, както е пособия, ще помогне със средства и с потенциал като интелектуален капацитет, сподели още министър Шишков.

По думите му, сега всички институции, които могат да оказват помощ при почистване на наводненията, оказват помощ. Включила се е и държавната компания " Автомагистрали ", и чиновници от тол системата.

" В момента никой не може да направи сметка какви са вредите. Предстои огромна експертна работа и като възобновяване, и като строителство, планиране и цялостен разбор на обстановката. На процедура селата безусловно се нуждаят от чисто нова инфраструктура в главната си част. Това, което видях в петък, не съм си представял, че мога да видя. Реката беше излязла в големи количества от коритото си. На живо мога да уверя, че гледката беше още по-потресаваща. Важното е, че няма жертви ", сподели Шишков.

Трябва да се направи оценка на вредите и планове за възобновяване, уточни той. По думите на районния министър, когато има злополучие, може непосредствено да се разпореждат планове за възобновяване. " Да се строи и без строителни бумаги в границите на бедствието и по-късно в процеса на строителството да се основават и книжата. Законът го разрешава тъкмо поради такива случаи. Много значимо е да се направи разбор за пропуските, само че можем да го създадем напълно независимо заради това, че служебният кабинет е от един месец. Най-важното е не да си трансферират институциите виновността една на друга, а да се помогне на хората. Необходимо е да се направи разбор къде са пропуските, само че аз смятам, че главната причина е естественото злополучие ", сподели още министърът.

За интерконектора с Гърция министър Шишков съобщи, че при инспекцията в петък е имало голяма разлика от предходната инспекция. " Има цялостна готовност за строителството, останах извънредно удовлетворен. До края на седмицата са останали две неща - асфалтирането на пътя и дотъкмяване на противопожарната отбрана. Има прогрес за Акт 16 ", добави Шишков. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР