Селата около Стралджа алармират, че са пред екологична катастрофа. Големи

...
Селата около Стралджа алармират, че са пред екологична катастрофа. Големи
Коментари Харесай

Пред екокатастрофа: Защо в река Мочурица изплува мъртва риба

Селата към Стралджа сигнализират, че са пред екологична злополука. Големи количества мъртва риба изплуваха в река Мочурица, а евентуалната причина за това е замърсяване на водата. От общината са подали сигнал до екоинспекцията в Стара Загора.



Вчера сутринта към 8:30 часа един животновъд ми заяви, че има доста мъртва риба и би трябвало да се вземат някакви ограничения. Съответно, аз пристигнах на място и видях, че надолу по реката има километри с мъртва риба. Предупредих всички животновъди в селото да не идват в региона и да не разрешават на животните да пият от водата, разясни пред BTV кметът на село Палаузово Иван Дяков.

Веднага след подаването на сигнала взехме решение да проверим всички села, които са ситуирани по течението на река Мочурица. Засегнати се оказаха селата Маленово, Палаузово и Воденичане, сподели зам.-кметът на община Стралджа Гроздан Иванов. Според него това не се случва за пръв път. Почти едновременно на годината се случва това замърсяване. Това става малко преди откриването на риболовния сезон.

Сигнали за мъртвата риба и евентуалната екокатастрофа към този момент са подадени до всички вероятни институции. Собственото изследване на Гроздан Иванов обаче демонстрира, че замърсяването на реката потегля от община Омуртаг.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР