Секторът на игрите в Литва е готов за сериозен растеж

...
Секторът на игрите в Литва е готов за сериозен растеж
Коментари Харесай

Вилнюс ли е следващият център за разработка на игри в Европа?

Секторът на игрите в Литва е подготвен за сериозен напредък през идващите няколко години, движен както от локални, по този начин и от задгранични разработчици на игри.

Разработването на видеоигри от няколко години е основна част от нововъзникващия бранш на технологиите и нововъведенията в Европа. По-специално Полша си сътвори име като източник на някои от най-изобретателните, авангардни и най-продаваните игри в света. Наистина игрите към този момент са неразделна част от националната марка.

Индустрията на игрите е толкоз значима за Полша, че през 2019 година Варшавската фондова борса (WSE), най-голямата в района, й посвети показател, WIG Games Index, част от тактиката на борсата за привличане на софтуерни компании.

Сега Полша е последвана от северната си съседка Литва, която желае да грабне част от това, което става все по-голяма промишленост.

Понастоящем видеоигрите се играят от над три милиарда души по света, като промишлеността към тях се развива по-бързо от всеки път. Видеоигрите и мобилните приложения от ден на ден навлизат в всекидневието и доближават до нови кохорти, като междинната възраст на геймъра към този момент се покачва до 35 години.

Според Global Entertainment and Media Outlook 2022-26 на PwC секторът на игрите ще коства 321 милиарда щатски $ до 2026 година

На този декор Литва се трансформира в централен център за разработчици и основатели.

Индустрията за разработка на игри в страната предлага съществени благоприятни условия за по-нататъшен напредък. Тя генерира над 200 милиона евро доходи през последните няколко години и сега включва към 115 компании, в които работят над 2500 души, съгласно данни на Invest Lithuania, организация от обществения бранш, която дава капиталова поддръжка за интернационалните компании, които желаят да разположат интервенции в страна.

Около 90 % от фирмите в литовската игрална промишленост се намират във Вилнюс, в това число няколко колоса.

Nordcurrent - ​​международен издател и разработчик на ежедневни игри като Cooking Fever, Happy Clinic и Pocket Styler - продължава да пораства макар към този момент сполучливата си история като най-голямото студио за игри в Литва.

Преместване

Wargaming — беларуски разработчик, който отчасти се реалокира във Вилнюс през 2020 година - създава извънредно известните игри World of Tanks и World of Tanks Blitz за смарт устройства, както и обслужва други планове на Wargaming отвън офиса във Вилнюс. Компанията също по този начин възнамерява да усили броя на чиновниците в новите си уреди до няколкостотин.

Освен това, екосистемата за разработка на игри Unity — понастоящем оценена на 5,5 милиарда евро — избра Вилнюс като първия град отвън Дания, който да сътвори интервенции. Други забележителни компании включват Belka Games — която притегля над 100 милиона играчи месечно — и No Brakes Games, които създадоха хитовата игра Human: Fall Flat.

" Основахме нашата компания във Вилнюс през 2002 година, когато видеоигрите бяха нишов бранш тук ", споделя Виктория Трофимова, основен изпълнителен шеф на Nordcurrent.

" Оттогава ползата към игралната промишленост пораства всяка година. Основната причина е достъпността на игрите за доста по-широка публика, в сравнение с при започване на 2000-те години, преди навлизането на 4G, магазините за мобилни приложения и безплатните модели за игра. Мобилните игри бързо се трансформират в медиен канал, надминаващ телевизионната и кино продукцията ", прибавя тя.

Сред аргументите фирмите за игри да се реалокират във Вилнюс са удобната бизнес среда, водещият софтуерен и ИТ бранш - както и разрастващата се игрална сцена.

В допълнение, с курсове за разработка на игри, предлагани в три просветителни институции, има възходящ набор от гении от млади експерти.

Само девет % от чиновниците са ангажирани с административни задания, а останалите са интензивно участващи в производството на игри, литовският бизнес за игри е съсредоточен най-вече върху основаването на игри. Местните студия за игри непрестанно се стремят да наемат начинаещи гении, като експертите в региона на технологиите, инженерството, анимацията и дизайна на игри и тон са изключително търсени.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР