Сектор Спорт“ не е сред основните приоритети в предизборните програми

...
Сектор Спорт“ не е сред основните приоритети в предизборните програми
Коментари Харесай

Сектор „Спорт“ в предизборните програми – малко конкретика, различни идеи за финансиране

Сектор „ Спорт “ не е измежду главните цели в предизборните стратегии на партиите, които се борят за влизане в българския парламент. Повечето от тях обрисуват общи цели без конкретика, най-много ангажиране на повече българи да се занимават със спорт и нарастване на финансирането на Министерство на младежта и спорта. Има обаче известни разлики в концепциите на другите партии, изключително в частта с финансирането, където от ГЕРБ, Политическа партия и Българска социалистическа партия не оферират съответни ограничения, от Демократична България оферират финансиране посредством европейски средства и Фонд „ Обществено здраве “, от Има Такъв Народ упорстват за отчисления от акцизите на тютюневи произведения и алкохол, а от Възраждане желаят присъединяване на бизнеса .
Сектор " Спорт " не е измежду главните цели в предизборните стратегии на партиите.
Политическа партия

В предизборната стратегия на Продължаваме промяната като първа точка в бранша е записана нулева корупция в спорта. Предвижда се преструктуриране на активността на Български състезателен тотализатор и сдруженията към ММС, насърчаване на спорта в учебната и университетската среда, засилено финансиране за високо спортно майсторство. По отношение на професионалния спорт е записано възвръщане на привлекателността на треньорската активност, оценка и финансиране на спортовете на база справедливи критерии за тяхното влияние и значителност, финансови тласъци за клубове, които развиват даден спорт във всички възрастови групи.

ГЕРБ

В политическа стратегия „ България последващо потомство “ - 2021 от ГЕРБ изброяват свършеното от партията по време на предходните им управнически мандати и обрисуват целите си в бранша: развиване и разпространение на спорта, предпочитано финансиране на планове на спорта за всички на основополагащите спортове – лека атлетика, гимнастика, плуване и други, информираност и досегаемост до спортни уреди посредством съдействие сред държавната администрация, районните и локалните управляващи.

По връзки на спорта за високи достижения в програмата е записано следното: промяна в държавните спортни учебни заведения за по-добър асортимент на млади гении, повишение на квалификацията на треньорите, увеличение средствата за действия на спортните клубове с най-малко 200 % и други.

Движение за права и свободи

В предизборната стратегия на Движение за права и свободи не се загатва бранш „ Спорт “.

Българска социалистическа партия

От Българска социалистическа партия като първа мярка също набелязват доста нарастване на парите за ММС и бюджетите за спорт на общините. Интересна точка в програмата на социалистите е основаването на национална мониторингова система за премерване и оценка на двигателната валидност и здравния статус на българското население. От Българска социалистическа партия са записали още основаване на координационна конструкция за съдействие сред Министерство на младежта и спорта, Министерство на образованието и науката, Министерство на здравеопазването, общините, учебните заведения и университетите, както и възобновяване на публичното начало в спорта.

Има Такъв Народ

В предизборната стратегия на Има Такъв Народ са изброени първите пет стъпки на партията в бранша: цялостна проверка на активността на ММС и сдруженията под шапката на Министерството за последните 10 години, цялостна инспекция на активността на спортните федерации, основаване на експертен съвет към ММС с оптимално необятен кръг специалисти, незабавна оптимизация на бюджета на ММС (до 200 млн. лв. за 4-годишен интервал, като една от препоръчаните ограничения е създаване на законодателен механизъм за обособяване на част и/или закрепена сума от приходите на страната от търговия с акцизни артикули като тютюневи произведения или алкохол за развиване на спорта), както и приемане на тактика за промяна и развиване на спортните учебни заведения.

Демократична България

В програмата на Демократична България за спорта фокусът е подложен върху всеобщия спорт. Целта на обединението е фрапантно нарастване на директно занимаващите се със спорт българи, популяризирането му измежду децата и директен достъп за всички жители до спортни услуги и уреди.

Като значима мярка от Демократична България акцентират децентрализацията на спорта и слагането на локалната власт в центъра на тактиката за развиване на спорта, а във връзка с финансирането в програмата е записано преустановяване на зависимостта на българския спорт от БСТ посредством осъществяването на Закона за здравето и заложените в него отчисления от акцизи към Фонд „ Обществено здраве “, както и финансиране посредством механизмите на ББР, структурните фондове на Европейски Съюз и Плана за възобновяване и резистентност. От Демократична България желаят и промени в Закона за физическото образование и спорта, с които да се приоритизират всеобщия спорт, спорта в свободното време, училищен и университетския спорт.

Възраждане

В програмата на Възраждане акцентът в бранша е подложен върху младежта. По отношение на спорта се акцентира, че „ През времето на социализма елитният спорт бе една от рекламните витрини на строя. Държавата имаше доста подредена и добре финансирана система за развиване на „ високото спортно майсторство ”... След смяната през 1989 година, страната напълно се изтегли от всеобщия спорт ”.

Като незабавни ограничения в бранша от партията оферират Национална стратегия за предварителна защита на зависимостите, основаване на благоприятни условия за здравословен живот на младите българи посредством туризъм, физическа просвета и спорт, образование в дух на родолюбие и доброволчество, специфична стратегия за доброволчество и държавна поддръжка за развиване на материалната база на всеобщия спорт. По отношение на елитния спорт в програмата е записано „ Развитието на елитния спорт да се поддържа от бизнеса, тъй че да се подтиква развиването на този спорт и на частна основа “.

Български напредък

На уеб страницата на партия Български напредък против обособените браншове в предизборната стратегия стоят само фотоси без текст към тях. В бранш „ Спорт “ е поставена фотография на плувец в басейн. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР