Секретарят по вътрешна политика и гражданско общество на президента Румен

...
Секретарят по вътрешна политика и гражданско общество на президента Румен
Коментари Харесай

По 50 млн. лв. месечно от контрабанда минават по „пътя на Копринката“, за да стигнат до Румен Радев

Секретарят по вътрешна политика и гражданско общество на президента Румен Радев – Николай Копринков, е овладял съвсем напълно контрабандните канали на цигари, алкохол, горива и месни произведения, пълнещи всекидневно с милиони левове черната каса на „ Дондуков “ 2.

Това излиза наяве от оперативна разработка на Министерство на вътрешните работи, направена още през предишното лято, само че покрита от родните служби за сигурност.

 

Преди седмица името на 45-годишния някогашен кмет на пловдивското село Труд беше осветено от депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски като неофициален касиер на Румен Радев. Пеевски изпрати до прокуратурата, Министерство на вътрешните работи, Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) и антикорупционната комисия въпроси за корупционни схеми на свързани с президента Румен Радев хора. Дни по-късно основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев удостовери, че в Министерството на вътрешните работи са постъпвали сигнали против Президентството.

 

" Предварителните сведения. удостоверяват че са постъпвали такива сигнали. Очаквам да ми се показа финален отчет да стане ясно какъв е техният брой, в кои структури са подавани, какъв е техният темперамент и едвам тогава можем да дадем цялостна информация за какви случаи, защо се касае, къде са постъпвали, коя работа ги е отработвала и тяхното придвижване. При всички положения сигналите са отработвани, осъществявани са инспекции и допускам, че са докладвани в прокуратурата “, съобщи основният секретар на Министерство на вътрешните работи.

 

Запознат от силовото ведомство разкрива, че измежду сигналите, постъпвали против Николай Копринков през последните 4 години, най-сериозно внимание заслужават данните, че секретарят на президента е новият Кръстник на контрабандата и че назначени от него и Пламен Узунов на основни позиции в митниците и в „ Гранична полиция “ чиновници са спуснали чадър над канали за импорт на цигари, месо, алкохол и горива, ощетяващи държавния бюджет с най-малко 50 милиона лв. месечно.

 

" Твърди се, че Николай Копринков и Пламен Узунов са съумели да овладеят трафика на високоакцизни артикули през България още през лятото на 2021 година като са принудили знакови контрабандисти да им регистрират сред 20 и 30% от облагата си. Като главен контрабандист, пълнещ черната каса на президента Румен Радев, се сочи името на 62-годишния някогашен митничар от Хасково Николай Николов – Паскал.

 

Първите данни, че Румен Радев овладява посредством своите съветници контрабандните канали, постъпват в Министерство на вътрешните работи още през лятото на 2021 година Тогава в засечена и филмирана среща сред Пламен Узунов и някогашния митнически началник Петко Петков в елитния столичен ресторант „ Ловен парк – Виктория “. На срещата двамата споделят между тях с бележки, а най-после Пламен Узунов си потегля от заведението с обемист плик с неразбираемо наличие. Впоследствие някогашният митнически шеф Петко Петков ще изясни, че Пламен Узунов му издействал животоспасяваща интервенция в Швейцария и в символ на признателност той му купил кутия хавански пури и бутилка ром от Барбадос, които му предал в ресторанта.

 

Според данни, постъпили в службите за сигурност обаче, на въпросната среща е решено племенницата на Петко Петков – Евелина Харизанова, да бъде назначена за шеф на „ Митница Тракийска “, която дава отговор за съвсем цяла Южна България. Харизанова до ден сегашен управлява най-голямата териториална митническа дирекция.

 

Твърди се, че под контрола на Николай Копринков и Пламен Узунов са още трима шефове в митниците – Хризантема Бауренска (Митница „ Варна “), Валери Стефанов (Митница „ Бургас “) и Володя Петров (Митница „ Русе “). В корупционния „ дрийм тийм “ на Копринката, са и директорката на митническата дирекция „ Акцизна активност и методология “ Светла Генова, както и Георги Георгиев, шеф на дирекция „ Митническо разузнаване и следствие “.

Твърди се, че шефът на Агенция „ Митници “ Пламен Тонев, който предишното лято беше назначен на поста със заповед на Асен Василев, неведнъж е подавал данни към Министерство на вътрешните работи за подмолното въздействие на секретаря на президента в митниците, само че до този миг не е стартирало публично полицейско и прокурорско следствие.

 

„ Човекът за взаимозависимост сред Копринков и контрабандистите е някогашният заместник-директор на Агенция „ Митници “ Божидар Алексов, който всяка седмица носи милиони левове в сакове. Парите се предават на разнообразни места, само че постоянно получателят е еднакъв – вездесъщият Копринков “, споделя осведомен със схемата на президентския секретар.

 

Оперативни данни на Министерство на вътрешните работи сочат, че през митницата в Русе влизат и излизат контрабандно цистерни с горива и моторни масла, като схемата се движи от контрабандиста Илиян Стефанов – Истимарото и предприемач от орбитата на братята индустриалци Пламен и Атанас Бобокови. През сръбската граница пък минавали ежемесечно хиляди тонове месо, сякаш импортирано охладено от Германия, а в реалност с непостоянен генезис.

 

Лъвският къс в попълването на черната президентска каса, ръководена от Николай Копринков, обаче държи митичният контрабандист от Хасково – Николай Николов – Паскал. 62-годишният мафиот управлява бизнеса с контрабанда на цигари, влизащи от Турция и минаващи пренос през България. Смята се, че единствено от трафик на папироси хазната губи годишно по над 1 милиарда лева

 

„ Паскал се регистрира всеки месец на Копринков и работи необезпокоявано от най-малко 3 години. Негови тирове с цигари влизат безусловно всеки ден в България през Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево, а част от товарите след това напущат страната в посока Гърция “, разкрива източник от Агенция „ Митници “.

 

Според оперативни данни на Министерство на вътрешните работи Паскал работил и като медиатор сред други контрабандисти и Николай Копринков, като събирал вместо президентския секретар рушвети в шестцифрен размер от мастити търговци от високоакцизни артикули. Една от схемите, минаващи през Паскал е нереграментираният импорт на първокласни лимузини в България и следващи измами за милиони левове посредством непозволено изтегляне на Данък добавена стойност.

 

„ Кръгът към президента Румен Радев се изхранва главно от контрабанда и от нагласени публични поръчки. Това е обществена загадка и в службите за сигурност се съхранява голям размер от информация за разнородните корупционни схеми, дирижирани от Копринков. Въпросът е дали способените органи ще се осмелят да проверяват и да осветят напълно „ пътя на Копринката “, разяснява полицейски източник.

 

А поради големия финансов поток, който се концентрира към Копринков, той е именуван с прозвището Златния.

Автор: Уикенд, crimesbg.com

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР