Сеизмолог обясни защо земетресението в Италия бе толкова разрушително Жертви

...
Сеизмолог обясни защо земетресението в Италия бе толкова разрушително Жертви
Коментари Харесай

Сеизмолог обясни защо земетресението в Италия бе толкова разрушително

Сеизмолог изясни за какво земетресението в Италия бе толкоз разрушително Жертви и огромни опустошения след леко, съгласно класификацията на сеизмолозите, земетресение в Италия. Трусът с магнитуд от 4 по Рихтер умъртви две дами, рани детески и срина доста здания на остров Иския. След земетресението туристите всеобщо напущат острова. 

Земетресение разклати италианския остров Иския, има жертви и ранени (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
Земетресението на остров Иския край крайбрежията на Неапол е записано нощес малко преди 21 ч. локално време. Град Казамичола е най-засегнат, като там са рухнали няколко здания и локалната черква. До момента информацията е за двама починали - жена, която е умряла, откакто върху нея паднала мазилка от църквата, а малко по-късно спасители разкрили тялото на още една жена в останките на къща. Италианската социална телевизия заяви, че има десетки ранени хора, както и блокирани под срутилите се здания.
 земетресение Италия БГНЕС
Репортажи на италиански медии и изявления в обществените мрежи демонстрираха хора, излезли на улиците, и съществено развалени здания. Трусът е предизвикал токов удар. Евакуирана бе една болница. Италиански избавителни екипи извадиха живи три братчета, затрупани под отломките на къща, която рухна на остров Иския. Ранените при земетресението са минимум 39.

Чудо: Извадиха живо бебе от руините след земетресението в Италия (СНИМКИ)

Националният институт по геофизика и вулканология на Италия заяви, че магнитудът е 3,6 по Рихтер, а по-късно поправя оценката си и разгласи, че трусът е с магнитуд  4. Според сеизмологичните центрове в Европа и Съединени американски щати трусът е с магнитуд е 4.3.
 земетресение Италия БГНЕС
По скалата на Рихтер земетресенията от 4 до 4,9 са леки и се усещат от чувствителни хора.  От 5 до 5,9 трусовете са междинни и може да причинят огромни вреди. Земетресенията с магнитуд от 6 до 6,9 са мощни и нанасят съществени вреди в огромен радиус, от 7 до 7,9 са разрушителни в радиус от 100 км. Трусовете с магнитуд 8 до 8,9 са доста огромни и нанасят вреди на стотици километри, от 9-9,9 са извънредно огромни и водят даже до промени на релефа. Когато  магнитудът е 10, трусът се счита са световна злополука.

На интензитета, с който се усеща едно земетресение въздействат разнообразни фактори, изясни сеизмологът от Геофизичния институт при Българска академия на науките Илияна Попова. " Колкото е по-дълбоко, толкоз чувството е разлято като повърхност, само че е с доста по-малък интензитет. Колкото по-плитка е площта, на чувство е по-малко, само че в това време е усетено доста по-силно. Отделно въздействията, които са почвени, подпочвени води, каква е скалата-това също въздейства на силата на чувство ", уточни тя.
 земетресение Италия БГНЕС
Според сеизмолога Румяна Главчева трусът с магнитуд 4 -4,3 по Рихтер е лек и не би трябвало да аргументи провали, като тези на остров Иския. Нейното пояснение за нанесените вреди е неприятното строителство. Към момента няма данни за потърпевши българи при земетресението на остров Иския, оповестиха от Външно министерство. От там прецизираха, че италианските управляващи обезпечават превоз за туристите, искащи да изоставен острова.
 земетресение Италия БГНЕС
През 1883 година в град Казамичола е станало земетресение, което е лишило живота на повече от 2000 души, припомниха през днешния ден международните медии. Иския и прилежащият остров Капри са известни туристически дестинации, известни с минералните си извори.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР