Сеизмичната активност намаля в югозападна Исландия, но все още се

...
Сеизмичната активност намаля в югозападна Исландия, но все още се
Коментари Харесай

Земетресенията в Исландия са по-слаби, но предупреждението за вулкан продължава

Сеизмичната интензивност понижа в югозападна Исландия, само че към момента се чака вулканично изригване, споделят учените.

Въпреки че повече от 500 трусове удариха полуостров Рейкянес от среднощ, те бяха по-слаби, в сравнение с през последните два дни.

Но специалистите акцентират, че 15-километрова (9 мили) река от магма, течаща под полуострова, към момента е дейна, заплашвайки в този момент евакуирания град Гриндавик.

Повечето земетресения са станали под него и стотици хора са избягали.

Пукнатини са се появи на градските пътища, защото слягането нанася своите жертви в региона.

Гриндавик е единствено на 15 километра южно от интернационалното летище Кефлавик, само че полетите към момента идват и отпътуват както нормално.

Пътуващите се опасяват от допустимо повтаряне на спирането, породено през април 2010 година, когато изригна исландският вулкан Eyjafjallajokull.

Получилият се облак от пепел донесе безпорядък в европейската въздушна промишленост за цяла седмица, като бяха анулирани над 50 000 полета.

Досега обаче не е имало сходно замърсяване на въздуха.

Един мъж, който е бил заставен да напусне Гриндавик, сподели, че се опасява, че може в никакъв случай повече да не види дома си.

Гисли Гунарсон, 29, музикален композитор, роден и израснал в града, сподели пред осведомителната организация PA, че обстановката е „ мрачна “.

Неговата другарка Кейтлин Маклийн от Шотландия, която го посети по това време, улови момента в петък, когато мебелите и осветителните тела се разклатиха мощно в дома на господин Гунарсон.

" Около четири часа в петък [земетресенията] просто започнаха да бъдат непрекъснати. Просто непрекъснати огромни трусове в продължение на часове “, сподели господин Гунарсон.

„ Първо и най-важно, мисълта, че може в никакъв случай повече да не видиш родния си град, това е мъчно.

" Всички се втурнахме от [Гриндавик] толкоз бързо, за няколко часа, тъй че в действителност не мислехме тогава, че това може да е последния път, когато видяхме дома си, тъй че беше мъчно. "

Хиляди земетресения бяха регистрирани към близкия вулкан Fagradalsfjall през последните седмици.

< p class= " ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10 " > Те са били съсредоточени в полуостров Рейкянес, който е останал в латентно положение заради вулканична активност в продължение на 800 години преди изригване през 2021 година

Исландия разгласи изключително състояние, до момента в който исландската метеорологична работа съобщи, че има забележителен риск от изригване.

Тор Тордасон, професор по вулканология в от университета на Исландия, сподели пред BBC, че магмата към този момент е на по-малко от 800 метра под повърхността и че изригването наподобява неизбежно.

" За страдание, най-вероятната страна на изригването наподобява е в рамките на град Гриндавик “, добави той.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР