Сеитбата на пшеница на Добричка област може да се каже,

...
Сеитбата на пшеница на Добричка област може да се каже,
Коментари Харесай

Зърнопроизводители: Пшеницата в Добричко е засята, не се знае дали и кога ще поникне

„ Сеитбата на пшеница на Добричка област може да се каже, че съвсем е завършила. По-малките производители занапред стартират да сеят. Картината е пъстра ", сподели Радостина Жекова, ръководител на Добруджанския съюз на зърнопризводителите.

„ Сеитбата е направена при недобри атротехнически обработки на почвата. Не можем да кажем дали ще поникне пшеница. Чакаме въпреки всичко да завали. Имало е години, в които пшеницата е пониквала и през февруари ", добави тя.

Зърнопроизводителите в Добричка област не са се отказали да сеят пшеница. Традиционно в областа с културата се сеят 1,2 млн. дка.

При междинен рандеман от 170 кг/дка е завършило прибирането на реколтата от слънчоглед в област Добрич, оповестяват от регионалната дирекция „ Земеделие ".

Вече са прибрани всички 844 450 декара с маслодаен слънчоглед, като най-хубави резултати са отчели в община Тервел – 210 кг/дка. Най-слаб –109 кг/дка е резултатът от реколтата в община Шабла. В община Балчик добивът е 150 кг/дка, в община Ген. Тошево – 170 кг/дка, в община Добричка – 190 кг/дка, в община Каварна – 165 кг/дка, в община Крушари -160 кг/дка. При естествени години междинният рандеман при слънчогледа е 300 кг/дка.

Кампанията по прибиране на царевицата за зърно е към своя край - прибрани са към 98% площите ва региона, като към момента има площи за реколти в общините Добричка, Крушари и Тервел.

И при царевицата най-хубави резултати регистрират в община Тервел – 420 кг/дка. Най-ниски добиви – 210 кг/дка, са в община Генерал Тошево. В община Балчик междинният рандеман е 300 кг/дка, в община Добричка – 400 кг/дка, в община Каварна -270 кг/дка, в община Крушари – 280 кг/дка, в община Шабла – 268 кг/дка.

Нормалните добиви от царевица в положителните години са към 700-800 кг/дка.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР