Сегашното лято е третото най-топло лято у нас за последните

...
Сегашното лято е третото най-топло лято у нас за последните
Коментари Харесай

Симеон Матев, климатолог: Очакваме топла есен, но с повече валежи

Сегашното лято е третото най-топло лято у нас за последните няколко десетилетия. Лятото на 2012 година е най-топлото в България, следвано от това през 2007 година, сподели климатологът Симеон Матев, който е основен помощник в катедра " Климатология, хидрология и геоморфология " към Геолого-географския факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

" Изминалото лято в Европа беше най-топлото, само че у нас не е най-топлото и може би ще е на трето място ", посочи климатологът. Досегашният водач - 2012 година, остава ненадмината и аномалията на тогавашното лято е с доста по-голяма стойност, в сравнение с тазгодишното лято. През 2012 година в България междинните температури на всички летни месеци са били доста над нормата, като юли се откроявал с най-голяма особеност, а юни и август също са имали доста висока позитивна особеност, сподели Симеон Матев пред Българска телеграфна агенция.

" Ако съпоставяме със старите правила от 1961 до 1990 година, то последните лета в нашата страна са с отклонения от нормата повече от 2-2,5 градуса, а пък 2012 година е с близо 4 градуса отклоняване от тази остаряла норма. Сега, в случай че използваме новата норма, която е с към 1,5 градуса по-висока, най-топлото лято от 2012 година към този момент не е с близо 4 градуса особеност, а е с към 2,5 градуса. За сезон това е доста огромно отклоняване и по принцип при сезоните се смята, че в случай че има отклоняване, без значение дали е в плюс или минус, повече от 0,7 градуса, въпросният сезон се смята за аномален ", изясни Симеон Матев.

Според организацията за проучване на климата на Европейската комисия " Коперник " тазгодишното лято е най-топлото освен в Европа, само че в целия свят, сподели синоптикът.

Каква ще е есента?

" От няколко месеца числените модели, които предвиждат времето в дълготраен аспект, плануват по-големи превалявания за Средиземноморския район, в това число и за Балканите. И можем да чакаме повече превалявания през есента, само че все пак, в температурно отношение, с доста огромна възможност се чака есента да бъде наднормена още веднъж, само че с повече превалявания. Например в Странджа, единствено поради оня развой, който имахме с наводненията от началото на този септември, действително там валежните правила са преизпълнени за цялата есен, освен за месец септември ", сподели Симеон Матев.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР