Сегашният модел на управление на ВИК сектора е основната предпоставка

...
Сегашният модел на управление на ВИК сектора е основната предпоставка
Коментари Харесай

Караджова: Моделът на управление на ВИК сектора е в основата на кризата в Перник

Сегашният модел на ръководство на ВИК бранша е главната причина за това, което се случва в Перник. Това съобщи в Сутрешния блок на Българска национална телевизия Нона Караджова, някогашен министър на околната среда и водите. По думите и това, което би трябвало да се направи е да се основат четири окрупнени държавни предприятия на територията на страната, които да ръководят водоснабдителния развой и по едно и също време да взимат решения.

" В момента ВиК сдружението в Перник се ръководи от асоциацията, чиито членове са кметовете на общини в региона, в тази ситуация - област Перник и регионалният шеф. Те организират съвещания постоянни и изключителни. Решенията от тези съвещания би трябвало да се съгласуват с Министерство на околната среда и водите и Министерството на районното развиване. Според изнесената информация на асоциацията не виждам да е провеждано такова съвещание. Не виждам по какъв начин двете министерства са осведомени, че има проблем ", съобщи Нона Караджова.

По думите ѝ ВиК-операторът е бил с одобрен проект и доходи. Около 30-40 % са от промишлени предприятия, останалата част от популацията.

" Не съществува механизъм, който да откри буфер за поддръжката на тази система, в случай че бъдат спрени промишлените предприятия. Допускам, че това е била една от аргументите да не се вкара в точния момент режимът на промишлените предприятия. Това което разбрах е, че водата не се подава регулярно, а тя просто изтича поради механически проблеми, които са доста сериозен проблем ", добави още Караджова.

Според нея това, което би трябвало да се направи е моделът на ръководство, който тя е предложила, до момента в който е била министър. А точно - да е се основат четири предприятия на територията на страната, които да ръководят водоснабдителния развой.

" Това е четирите басейна у нас. За да може да дават отговор освен за ВиК бранша, а да дават отговор за вземането на решения и за водоснабдяването към селското стопанство, промишлените предприятия, енергетиката. А сега всеки дърпа чергата към себе си. Когато има окрупнени сдружения, ще има буфери. Този модел на ръководство и финансиране е доста неправилен по мое разбиране и с цел да не се случват тези неща би трябвало да се плануват финансови буфери, в случаите в които ВиК сдруженията нямат доходи ", сподели Караджова.

По думите и това би трябвало да се вземе поради, когато се приема новия закон за ВИК-сектора. И тогава всеки оператор би трябвало да има спешен проект при положение на безводие.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР