Сегашният и бившият министър на регионалното развитие Иван Шишков и

...
Сегашният и бившият министър на регионалното развитие Иван Шишков и
Коментари Харесай

Диспут добави нови щрихи към войната на интерпретации за лошите пътища

Сегашният и някогашният министър на районното развиване Иван Шишков и Гроздан Караджов отхвърлиха да се отзоват на покана на Института за пътна сигурност, който провежда през днешния ден (10 март) дебат под наслов " Истината за българските пътища ". Присъствалите на полемиката някогашни районни министри Виолета Комитова и Николай Нанков пък изрекоха отдавнашните си позиции по тематиката, влизайки в конфликт.

Нанков, който беше министър и по-късно заместник-министър на районното развиване по време на третото държавно управление на Бойко Борисов, разяснява противоречивите инхаус контракти и възлагането на пътно строителство и поправки посредством инженеринг, които по думите му продължавали и в този момент.

" Кога инхаусите бяха положителни, по кое време бяха неприятни? Сега не са порочни, по този начин ли? Бяха порочни, когато ГЕРБ бяха на власт. Вече не са порочни, работи се по тях ", посочи Нанков с сериозен звук към Шишков и неговите подчинени.

 На сектор от 8.5 км по На сектор от 8.5 км по " Хемус " има 235 кръпки, разгласи районният министър

Според Нанков на пътните компании са били платени над 420 млн. лева над дадените задатъци по времето на ГЕРБ. Обобщи, че ГЕРБ от две години не е на власт, а новите министри след Петя Аврамова (тя наследи Нанков на министерския пост, а той беше назначен за заместник-министър - бел. ред.) коментирали процесите като странични наблюдаващи. След Аврамова районни министри бяха Комитова, Гроздан Караджов и Шишков.

Нанков разгласи, че от 1 април пътищата щели да останат без пътна поддръжка, тъй като през цялата 2023 година нямало да има контракти за тази активност, макар че на пътните строители са били платени стотици милиони. Призова способените органи да създадат инспекция кой, за какво и по какъв начин носи виновност за това. Според него отговорността е на този, който е забавил през последната година възлагането на новите контракти. През последната година районни министри бяха Караджов и Шишков.

От своя страна Комитова, която беше министър в двете служебни държавни управления с министър председател Стефан Янев през 2021 година и която по-късно беше народен представител от " Български напредък " на Янев, разяснява, че пътните компании се държат пренебрежително и считат, че министрите не могат да ги ревизират.

" Това пренебрежително отношение на притежателите аз не го одобрявам ", означи тя и се оплака, че по време на 7-те месеца като министър против нея е имало офанзиви и се е създавало усещането, че незабавно след встъпването ѝ в служба всички пътища са станали в дупки. Назова Диана Русинова, която беше основен специалист на Гроздан Караджов, като стояща зад очернянето ѝ посредством агитация и офанзиви в медиите. След като Караджов пое министерския пост, дупките по пътищата внезапно изчезнали. Настоя, че Русинова е била купена от Караджов.

 Пътните строители променяли България към по-добро, всичко с пътищата било наред Пътните строители променяли България към по-добро, всичко с пътищата било наред

Припомни, че е канила на среща притежателите на строителните компании, тъй като неведнъж компаниите са стачкували против нея и е открила, че няма да се разбере с компаниите. На обвиняванията, че е спряла поддръжката на пътищата, отговори, че не е имала пари да се разплати с компаниите поради наследството от Нанков. Уточни, че през 2021 година няколко строителни компании са желали да им заплати 1.5 милиарда лева за предоставени поправки, а бюджетът е гласуван през 2020 година по времето на държавното управление на ГЕРБ, като тези пари не са били планувани в държавния бюджет. Според нея в договорите на пътната организация с компаниите е имало нарушаване на Закона за публичните поръчки

Според нея инхаус поръчките са доста хубави, само че няма пояснение за какво служебният кабинет дава милиони за " Хемус ", като се изключи че предстоят избори. Според нея капиталовият развой за всички сфери на строителството, би трябвало да минава през три етапи: задание с обществено разискване, постепенно планиране и бързо и качествено строителство.

" Попаднах на договорите за настоящ ремонт и поддръжка, те бяха за 5 години. Установихме, че в контракт написа, че цената на услугата е 20 млн. лева, а за ремонтите отиваха 200 млн. лева Някой се беше сложил над бюджета и законите, дал им е работа за 1.5 милиарда лева, а парите за разплащане ги няма ", посочи тя и напомни, че са пуснали сигнал до прокуратурата за договорите, само че не е чувала до момента нещо да е станало.

Разкритикува Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), че не е реагирала по тези 5-годишни контракти, нито по инхаус поръчките, при които ГЕРБ избираше доближени компании по думите ѝ.

 Гешев се захвана с нередностите при строителството на пътища Гешев се захвана с нередностите при строителството на пътища

Нанков разяснява и тематиката с задържания за малко притежател на строителната компания " Хидрострой " Велико Желев. На въпрос дали се е срещал с него, той сподели, че когато е бил министър, при него били идвали строители единствено по линия на Камарата на строителите. Твърди, че не било негова работа и в никакъв случай не бил водил статистика дадена компания какъв брой публични поръчки има в България. Настоя, че всички публични поръчки по времето на ГЕРБ са били наред, тъй като са били минали през съда.

Нанков разяснява и думите на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев за разплатените задатъци в размер на 48 млн. лева на " Хидрострой " за автомагистрала " Хемус ", като съгласно него той можел да приказва, каквото желае и той самият нямал терзания. Попита публицистите не им ли е направило усещане, че за същата компания за автомагистралата сред Русе и Велико Търново по контракт за инженеринг без строително позволение и без план са били дадени малко над 100 млн. задатък. Уточни, че публичната поръчка е издадена по времето на предходното съдружно държавно управление, а договорът - от служебния кабинет.

Богдан Милчев от Института за пътна сигурност нападна Иван Шишков за отхвърли му да се появи на диспута. Според Милчев районният министър е удостоверил пред него наличието си, като сподели за доказателство чат във " Вайбър ", за който твърди, че е сред двамата. Обвини Шишков, че се е трансформирал в " еманация на корупцията в България ", а неналичието му от събитието била доказателство за думите му.

Регионалният министър през вчерашния ден (9 март) изясни, че наличието му щяло да е неточно, тъй като Нанков, Караджов и Караджов са в предизборните листи на партиите си и към този момент е в ход предизборната акция. " Участието ми в сходен формат на обществена полемика тъкмо в този миг, когато всеки от тях е претендент за народен представител, не е удачно и би се приело за интервенция в изборите и акцията ", аргументира Шишков отхвърли си, като добавя също така, че неведнъж е изказвал мнението си по въпросите, обсъждани по време на полемиката.

Според районния министър настоящите поправки на пътищата по времето на ръководството на ГЕРБ в действителност съставляват съществени поправки и по този метод са се трансформирали в нелегално строителство. Споменава и направените инспекции на качеството на автомагистралите " Тракия ", " Хемус " и " Марица ", както и на Северната дъга на София, където бяха открити неналичия на асфалт и некачествено осъществяване.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР