Сегашната ситуация на войната на Русия в Украйна постави президента

...
Сегашната ситуация на войната на Русия в Украйна постави президента
Коментари Харесай

WP: Войната постави Зеленски в патова ситуация, избира пред зло или още по голямо зло

" Сегашната обстановка на войната на Русия в Украйна сложи президента Володимир Зеленски пред избор сред две благоприятни условия – " зло " и още " по-голямо зло ", заяви.

Песимизмът по отношение на възможностите на Украйна на бойното поле се усили през последните месеци, защото съветските сили си върнаха самодейността на бойното поле, значително тъй като на украинците им липсват войски и муниции.

Украински и западни публични лица считат, че Зеленски значително е в невъзможност: Русия ускорява въздушните удари по украинските тилови региони и се придвижва постепенно по бойното поле, Съединените щати са спрели да дават военна помощ, а Европа се колебае дали да направи повече - и не се виждат вероятности за победа.

" Статуквото е извънредно. Сраженията сега са в патова обстановка, украинците умират на бойното поле всеки ден. Но украинците също настояват, че прекратяването на огъня също не може да стартира, тъй като то просто ще даде на руснаците време да попълнят силите си ", написа WP.

Преговорите с съветския президент Владимир Путин са политически рисков вид за Зеленски. Украинската общност е изрично срещу предаването на територии, а Путин не е посочил подготвеност да одобри нещо по-малко от това Украйна да се подчини на неговите претенции.

В същото време съвсем главният проблем за Зеленски е упованието на личната му страна - упованието за обещана победа и деокупация на всички украински територии, в това число Крим.

" Умните хора знаят, че това е нереалистично ", споделя пред изданието неназован украински народен представител и добавя: политическото управление " трябваше в някакъв миг да поправя тази реторика ".

В допълнение към проблемите със западната помощ, украинското политическо управление е изправено и пред казуса с дефицита на жива мощ на бойното поле - нужда, с която Украйна би трябвало да се оправи сама. Западен посланик, работещ в Киев, разказва обстановката с непопулярния в обществото законопроект за мобилизацията като " политически пинг-понг " сред канцеларията на президента и Върховната рада.

" На този стадий никой не желае да поеме отговорност. Но това ще би трябвало да се направи. Така че има и обществено напрежение към това ", разяснява дипломатът.

Мащабната готовност ще сътвори и стопански проблеми.

Парите за заплати на бойците не могат да дойдат непосредствено от задграничната помощ, а някои промишлености към този момент са изправени пред дефицит на работна ръка. Икономиката на Украйна е напрегната от многократните ракетни офанзиви и удари с дронове, ориентирани към енергийната инфраструктура, което също обезкуражава задграничните бизнес вложения.

Неназован украински народен представител показва пред изданието, че при настоящето статукво страната няма да оцелее още 10 години. Други обаче считат, че битката може да продължи даже по-дълго.

" Никой няма да отстъпи територия, само че хората осъзнават, че връщането ѝ може да отнеме доста време. Каква форма може да одобри това? Именно тук мненията се разграничават. Дълга война с последна победа? Внезапен срив в съветската конструкция на властта? Успешна контраатака? Но това изисква напълно друг вид поддръжка от тази, която Украйна има в този момент ", счита някогашният украински министър на стопанската система Тимофей Милованов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР