“Сега знаем, че Вселената се разширява от 13,8 милиарда години

...
“Сега знаем, че Вселената се разширява от 13,8 милиарда години
Коментари Харесай

Проф. Хенк Хукстра: Създават се прецизни технологии за търсене на подобни на Земята планети

“Сега знаем, че Вселената се уголемява от 13,8 милиарда години и тя ще продължи да се уголемява. До скоро един от огромните въпроси беше дали това ще продължи постоянно или тя още веднъж ще имплодира. Сегашната ни догадка е, че ще продължи да се уголемява, само че по-лошото е, че тя се уголемява все по-бързо. ” Това изясни за разширяващата се Вселена гостът в “Посока Култура ” проф. Хенк Хукстра.

“Не става въпрос за Армагедон или нещо такова. Разширяващата се галактика значи, че всички неща във Вселената се отдалечават едно от друго и с времето тя ще наподобява все по-празна ”, побърза професорът да успокои слушателите и добави, че това е една нерадостна прогноза за бъдещето, само че ще се случи доста постепенно - сред десетки и стотици милиарди години.

“Астрономията е особена просвета, тъй като ние не може да пипаме, можем единствено да гледаме. Технологията играе доста значима роля за целия прогрес на астрономията. Астрономията напредва с по-големи телескопи, по-добри камери. Ние сега построяваме нови принадлежности - галактическият телескоп, който беше неотдавна изстрелян в орбина, може да събира доста повече данни. Хората изследват и планети към други звезди. И сега се основават първите принадлежности, които са предопределени да търсят други планети сходни на Земята. Но създаването на такива принадлежности лишава време ”, добави специалистът.

“Бих споделил, че е много потребно човек да знае какво е мястото му във Вселената. Стои подобен екзистенциален въпрос и мисля, че по тази причина има огромен интерес към астрономията. Сами ли сме във Вселената? Мисля, че това е забавен въпрос. Но друго нещо, което е реалност, е че астрономите постоянно са били учени, които работят с данни. Сега с натрупването на от ден на ден данни, в това число цифрови, към този момент сме доста опитни учени и фирмите откриват, че астрономите са доста скъпи, не тъй като гледат небето, а тъй като умеят да смелят огромни размери данни ”, обясни повече професорът за ролята на астрономите в актуалната просвета.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР