Сега в своето 47-мо издание, Salon Retromobile (от 1 до

...
Сега в своето 47-мо издание, Salon Retromobile (от 1 до
Коментари Харесай

Alfa Romeo в салона за ретромобили във Версай

Сега в своето 47-мо издание, Salon Retromobile (от 1 до 5 февруари 2023 г.) е най-старото ревю за типичен коли в Европа. Организаторите чакат към 130 000 гости, имат 600 изложители и над 1000 експоната в изложбения център в парижкото предградие Версай.

Представени са и класическите подразделения на италианските марки Stellantis, в това число Alfa Romeo Classiche. Alfa Romeo S.Z. 1989 година и Alfa Romeo 1900 Super Sprint от 1956 година са измежду звездите на представянето на Stellantis Heritage. Alfa Romeo Classiche, като част от Stellantis Heritage, дава отговор за поддържането на наследството на марката и предлагането на услуги по поръчка на притежателите на типичен Alfa Romeo.

Alfa Romeo S.Z. е създаден под името на плана ES30 - за Experimental Sportscar 3.0 литра, като пробен състезателен автомобил с 3.0 литров мотор в средата на 1980-те години. Alfa Romeo разпореди този план на основаното в Милано дизайнерско студио Zagato, като продължение на традицията на спортните коли със задно предаване, като в същото време изследва нови индустриални технологии. Това съдействие докара и до окончателното означение на модела S.Z. за Sprint Zagato.

Автомобилът, показан от Stellantis Heritage на Retromobile в Париж, обаче е неповторим. Като един от първите прототипи, създавани в миналото, той е употребен дълго време като тестово транспортно средство на личния тестов полигон на компанията в Балоко за сравняване на разнообразни механически решения. Като лабораторно транспортно средство, това Alfa Romeo S.Z. затова мощно се разграничава от по-късно създаваните транспортни средства.

Alfa Romeo показа модела 1900 на автомобилното ревю в Париж през 1950 година Първоначално предлаган като седан с четири порти, кабриолет и купе скоро бяха добавени към серията, последното под името Sprint. През 1955 година купето получава по-мощния мотор от седана 1900 Super T.I., който трансформира наименованието на модела на 1900 Super Sprint. Четирицилиндровият с два двойни карбуратора доставя 85 kW/115 к.с. при обороти от работен размер от 1975 cc. Само 599 Alfa Romeo 1900 Super Sprints са създадени до 1958 година

Дизайнерското студио на Touring употребява така наречен Superleggera градивен способ, с цел да инсталира алуминиевата каросерия върху стоманена подконструкция. Ниското тегло и положителната аеродинамика дадоха на купето доста положителни характерности на шофиране. Представен от Stellantis Heritage в Retromobile, Alfa Romeo 1900 Super Sprint е създаден на 14 юли 1956 година и доставен на своя покупател три дни по-късно в Париж. Синята багра и мотора са истински.

Същият екип, който следи неповторимата сбирка от исторически транспортни средства на Stellantis Heritage, е разполагаем и на частни клиенти за реставрации. Предлаганите услуги варират от елементарна поддръжка до изцяло възобновяване, от диагностика до работа по каросерия или ремонт на обособени съставни елементи на автомобила до дефинитивна инспекция.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР