Сега светът отново гледа към Украйна, а този път голямата

...
Сега светът отново гледа към Украйна, а този път голямата
Коментари Харесай

БАН: Възможно е замърсяването от Украйна да достигне в малки обеми до България

Сега светът още веднъж гледа към Украйна, а този път огромната заплаха е задаващото се замърсяване на Черно море.

" Все още не е ясно какво замърсяване носят водите, идващи от Днепър. Но сигурно замърсяването съдържа пестициди и петрол. Общо 6 пункта на българското Черноморие наблюдават за няколко замърсители - съществуване на метали, нефтопродукти и радионуклеиди. Вследствие на случая сме добавили спомагателни индикатори – пестициди и полихлорирани бифенили, които чакаме да попаднат в морските води и при проучването на тези индикатори можем да определим положението на водите в българската акватория ", заяви инж. Явор Димитров – шеф на Басейнова дирекция

Заради мощни ветрове нечистата вода се движи от Одеса към брега на юг към Миколаевка и румънската граница. Първият град в Румъния, през който ще премине замърсяването е Сулина.

" Имаме регион с доста високо натоварване с утайки и субстанции от заливната тераса на Днепър след разрушаването на язовира, регион, който се прави оценка на към 900 квадратни километра, обиден за към три до четири дни. Тя към този момент е минала региона на Одеса и ще се движи на юг към румънското крайбрежие. Няма да ни заобиколи, това е обезпечено ", разяснява за Euronews Bulgaria Флорин Тимофте Национален институт за морски проучвания и развиване

Според института по океанология към Българска академия на науките не е изключено до две седмици водите да стигнат до румънското крайбрежие.

" Трябва да сме наясно с естеството на петната, дали са токсични боклуци, торове или радиоактивни. Оттам можем да създадем умозаключение за вероятните вреди доколко тези субстанции ще се разтворят ", съобщи Николай Вълчев от Българска академия на науките.

Експертът споделя, че e допустимо замърсяването да доближи в избрани количества до българското Черноморие.

" Въпросът е да се следи актуалната хидродинамична обстановка, и разбор на тази местност, разбор на вероятните сюжети на разпространяване. Вероятността да се доближи до съществени концентрации е дребна. Но би трябвало да се наблюдават прогнозите и развиването на придвижването на самото замърсяване ", добави специалистът.

" Проблем е в случай че замърсяването навлезе в струйното течение на Черно море. Преди година по родното крайбрежие бяха открити няколко мини, донесени от теченията. Няма индикации, че това е евентуално да се случи. Тогава то би навлязло по-бързо в нашите води, приказваме за води с дълбочина 80-100-120 метра, само че въпреки всичко би било много тревожно, към този момент нямаме индикации, че това е нещо, което е евентуално да се случи ", показва още Николай Вълчев.

Според румънския институт за морски проучвания е допустимо водата да промени цвета си.

" И при вероятно отчитане на превишение на някои от индикаторите в същото време ще осведомяваме способените институции и обществеността ", сподели и инж. Явор Димитров, шеф на Басейнова дирекция

" Ситуацията се развива бързо, на 7-ми юни водите са били при източника на разлива, а на 10-ти са минали град Одеса, излиза наяве от сателитни фотоси. Но какъв брой време ще продължи стоенето на нечистите води? Цялото лято, най-вероятно и даже по-късно. Това е, да кажем, според от обстановката с водата в язовира. Когато язовирът бъде ремонтиран, оттова нататък натискът ще спре и ще продължи да се усеща единствено това, което сега е в морето ", предвижда Тимофте.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР