Сега проблемът е с човешките ресурсиОпасяваме се, че има риск

...
Сега проблемът е с човешките ресурсиОпасяваме се, че има риск
Коментари Харесай

Доц. Алексей Пампоров: Има риск от нова Виденова демографска криза

Сега казусът е с човешките запаси
Опасяваме се, че има риск да се повтори Виденовата демографска рецесия, в случай че страната продължава да се държи несъответстващо към младите фамилии. Това съобщи през днешния ден социологът в Българска академия на науките доцент Алексей Пампоров, един от участниците в дискусионния конгрес “Образованието - ключ за решаването на демографските проблеми ”, проведен от Стратегическия институт за национални политики и хрумвания (СИНПИ).

Според доцент Пампоров сега няма демографска рецесия, такава е имало в средата на 90-те. Сега обаче има рецесия с човешките запаси, тъй като резултатът от онази рецесия се случва в този момент. Броят на дамите, които може да раждат, е доста по-малък. “Но предходната година коефициентът на плодовитост беше 1.78, един от най-високите от много време насам ”, съобщи доцент Пампоров.

Той регистрира, че спрямо 2007 година България към този момент стартира да печели население. Но тези, които отпътуват в чужбина, са по-скоро млади дами във фертилна възраст, а се завръщат най-вече хора над 55, които са си обезпечили по-добра пенсия от българската. Наблюдавал се и феноменът на завръщащите се бебета - младите дами в чужбина ги изпращат при своите родители, тъй като България е релативно сигурна страна за развъждане на деца. “Големият проблем тук е, че хората нямат задоволително финансови средства да отглеждат децата си ”, изясни доцент Пампоров.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР