Сега е най-подходящото време за намиране на работа в ГерманияГ-н

...
Сега е най-подходящото време за намиране на работа в ГерманияГ-н
Коментари Харесай

Златно време е за работа в Германия. Половината немски фирми търсят кадри

Сега е най-подходящото време за намиране на работа в Германия
Г-н Райнхард търси къде ли не работна ръка. И не е единствено той: 53% от немските компании изпитват такива усложнения. Работна ръка не доближава на практика на всички места. Затова търсещите работа са с изключително положителни шансове.

Да напуснеш сигурна работа без боязън от безработица? Ако до неотдавна това беше немислимо, през днешния ден в Германия наподобява е тъкмо противоположното.

Само един образец: съвсем 20 000 чиновници напущат годишно немските железници и се насочват към най-различни други сектори, където при по-добре нормирано работно време постоянно се печели повече, осведоми АРД. Поради това работодателите търсят благоприятни условия за в допълнение стимулиране отвън заплатата: обезпечават грижи за децата, вкарват гъвкаво работно време и хоумофис или пък дават преференциални жилища. Но дефицитът на фрагменти наподобява се задълбочава.
Златни времена за търсещите работа?
Задачата на Маркус Райнхард е точно да търси нужните фрагменти. Той е хедхънтър – експерт по асортимент на личен състав. Ако преди е търсил високоплатени експерти за водещи позиции, в този момент е претрупан с намирането на най-обикновен спомагателен личен състав. В момента да вземем за пример търси професионални водачи на камиони за фамилна компания, която се занимава с полуавтоматизираното разчистване на контейнери за боклук.

Избраниците биха имали нормирано работно време, по-висока заплата от нормалната в тяхната специалност, както и обезпечени приходи даже през зимата, когато при минусови температури камионите и техните водачи не могат да работят. Въпреки това претенденти няма – съвсем не се намира кой да подкара скъпите камиони, заради което получените поръчки не могат да бъдат изпълнени.

„ Това е единствено началото “, споделя пред АРД специалистът Енцо Вебер. Прогнозите на Института за проучване на трудовия пазар, представени от „ Ханделсблат “, сочат, че до 2035 година в Германия ще има към 7 милиона служащи и чиновници по-малко. И сега 53% от немските компании имат усложнения със запълването на свободните работни места. Само 11 на 100 декларират, че нямат кадрови проблеми, сочат резултатите от допитване.

От Института за немска стопанска система пък са пресметнали в кои специалности до 2026 година хем работещите ще са повече, хем ще продължи да има дефицит на фрагменти. Броят на възпитателите да вземем за пример ще се усили със 152 000, само че все пак няма да доближават 23 000 души. Увеличение е планувано и при софтуерните специалисти – с 84 000, само че и там няма да доближават 7000. По подобен метод ще се развива обстановката в областта на грижите за заболели и възрастни хора – работещите ще са повече, само че все пак незадоволително.
„ 300 страници трудов контракт “
Намеренията на държавното управление са да попълни недостига на работна ръка с фрагменти от чужбина, които да бъдат привлечени с благоприятни условия за по-добра интеграция и по-бързо приемане на поданство. Но при специалностите, изискващи високи езикови знания, това би могло да сработи единствено в дълготраен проект.

Има и още нещо – тези хора би трябвало да се усещат добре пристигнали в Германия, би трябвало бързо да могат да си намерят съответно жилище. Специалистът по кадровите въпроси Маркус Райнхард споделя в тази връзка за един избягал от Иран компютърен експерт, на който новият му шеф в Германия връчил трудов контракт от 300 страници – съвсем невероятно за прочит количество. С посредничеството на Райнхард индивидът в този момент работи в дружество, предоставило му контракт от единствено три страници.

Текстът на Михаел Хубен е оповестен в Дойче Веле. Заглавието е на ДЕБАТИ. БГ
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР