Седмокласниците ще разполагат с повече време на изпитите си от

...
Седмокласниците ще разполагат с повече време на изпитите си от
Коментари Харесай

Дигитализирани учебници и повече време за решаване на задачи след VII клас

Седмокласниците ще разполагат с повече време на изпитите си от Националното външно оценяване (НВО) по български език и литература и по математика. За първата част към този момент ще имат 75 вместо 60 минути, което ще им даде опция за по-спокойна и задълбочена работа. Това стана ясно по време на национално заседание с началниците на районни ръководства на образованието (РУО), обвързвано със старта на новата образователна 2023/24 година, което бе намерено от министъра на образованието и на науката Галин Цоков, оповестиха от пресцентъра на МОН.

В полемиките участваха заместник-министрите доктор Емилия Лазарова, Мариета Георгиева, Наталия Митева и началникът на кабинета на министъра на Наталия Михалевска. За първи път в сходно заседание вземат участие и представители на ученическите организации за самоуправление.

Още една смяна в изпита след 7. клас ще стане факт още от започващата образователна година. Броят на дилемите и по двата предмета остава същите, само че по математика две от дилемите, които до в този момент са били с отворен отговор, ще станат с избираем. През годините се следи, че има възпитаници, които демонстрират познания, само че техническа неточност в хода на решаването на изискванията на отворените задания, води до неналичието на правилен краен отговор. С въведената смяна децата ще могат още в хода на изпита да се поправят, в случай че видят, че решението им не попада в изброените разновидности. Това освен ще спомогне за по-точна инспекция на знанията, само че и ще разреши включване на по-голям дял задания с практическо приложение.

Министър Цоков заяви, че хартиените учебници до 7 клас ще бъдат цифровизирани до първия образователен ден и ще могат да се употребяват от учениците в платформата „ Дигитална раница “. „ Още в края на юли бяхме популяризирали голяма част отпечатаните учебници, а през днешния ден мога да кажа, че в 99% от учебните заведения са доставени нужните учебници, образователни пособия и познавателните книжки за учениците от 1 до 7 клас за идващата образователна година “, заяви министърът.

Той разгласи, че е основана организация и екипите по Механизма за обсег ще започват своите обиколки незабавно след първия образователен ден с цел да връщат децата, които не са тръгнали на учебно заведение, назад в клас. „ Всеки ден отвън класната стая може да бъде гибелен и да е причина детето трайно да изпадне от системата на образованието “, уточни министърът и изясни, че в минали години този развой се е разгръщал едвам през месеците октомври и ноември.

На 15 септември за пръв път в учебно заведение ще влязат 57 хиляди първокласници. Той посочи, че още на идващия ден ще тръгнат екипите, които се грижат за обгръщането на отпадналите от системата деца. Те ще посещават домовете на рисковите възпитаници и ще беседват с родителите. По думите на министъра екипите в страната са над 2200. Според него с помощта на напъните, положени по този механизъм до момента, 80 000 деца са върнати в клас, като към 50 000 трайно са останали в системата.

Цоков добави, че по данни на районните ръководства на образованието в страната, към момента текат повече от 380 частични или съществени ремонта на образователни заведения. 38 от тях ще продължат и след 15 септември. Министърът увери, че е основана организация и образованието на децата, които учат в тези здания, няма да пострада.

Почти всички безвъзмездни учебници до 7 клас към този момент са доставени в учебните заведения в страната, сподели още министърът. По думите му до 15 септември в новата цифрова раница ще бъдат качени всички учебници и всеки възпитаник ще може да употребява тези, определени от неговите учители. Цоков напомни, че проектът е през идната година безвъзмездни учебници да има за всички и добави, че ще бъде направено всичко допустимо и те да са в цифров формат.

На въпрос дали датата 15 септември може да бъде изменена като начало на образователната година, министърът уточни, че тематиката сега не стои на дневен ред.

Цоков сподели още, че сега учителите до 35 години са 15 400, до момента в който тези на 60 и повече години са малко над 12 300. По думите му към момента текат състезания за съставяне на учебните екипи, само че обичайно има дефицит на преподавателите по математика, осведомителни технологии, естествени науки. Министърът напомни, че от няколко години студентите от тези специалности са освободени от такси, което е помогнало броят им да се усили, като в околните години те ще влязат в просветителната система. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР