Седмици след началото на дългоочакваната контраофанзива на Украйна западни официални

...
Седмици след началото на дългоочакваната контраофанзива на Украйна западни официални
Коментари Харесай

CNN: Западните съюзници получават все по-отрезвяваща информация за контранастъплението на Украйна. Победата е малко вероятна

Седмици след началото на дълго чаканата контраатака на Украйна западни публични лица разказват все по-отрезвяващи оценки за способността на украинските сили да си върнат забележителна територия, оповестиха за CNN четирима високопоставени американски и западни чиновници, осведомени с последните разследващи данни.

" През идващите няколко седмици ще се види дали има късмет украинските войски да реализират някакъв прогрес. Но с цел да могат в действителност да реализират прогрес, който да промени салдото на този спор, мисля, че е извънредно, доста малко евентуално ", съобщи почитан западен посланик пред CNN.

" Нашите брифинги са отрезвяващи. Напомнят ни за провокациите, пред които сме изправени ", съобщи републиканецът Майк Куигли, демократ от Илинойс, който неотдавна се завърна от срещи в Европа с американски командири, учащи украинските бронирани сили. " Това е най-трудният миг от войната. "

Основното предизвикателство за украинските сили е продължаващата компликация за продупчване на многопластовите отбранителни линии на Русия в източната и южната част на страната, които са белязани от десетки хиляди мини и големи мрежи от окопи. Украинските сили понесоха зашеметяващи загуби там, което накара украинските командири да задържат някои елементи, с цел да се прегрупират и да понижат загубите.

" Руснаците имат няколко отбранителни линии и те [украинските сили] в действителност не са минали през първата линия ", сподели почитан западен посланик. " Дори и да продължат да се бият през идващите няколко седмици, в случай че не са съумели да създадат повече пробиви през последните седем, осем седмици, каква е вероятността внезапно, с по-изчерпани сили, да ги създадат? Защото изискванията са толкоз тежки. "

Високопоставен американски чиновник съобщи, че Съединени американски щати признават компликациите, пред които са изправени украинските сили, въпреки да резервират вяра за нов прогрес.

" Всички признаваме, че това се случва по-трудно и по-бавно, в сравнение с който и да било - в това число и на украинците - само че към момента имаме вяра, че има време и пространство за реализиране на прогрес ", сподели този чиновник.

Координаторът на Съвета за национална сигурност на Белия дом за стратегическите връзки Джон Кърби засегна въпроса за скоростта на украинската контраатака във вторник, като съобщи пред Улф Блицър от Си Ен Ен в предаването " The Situation Room ", че " даже украинците... в това число президентът Зеленски, споделиха, че не напредват толкоз надалеч и толкоз бързо, колкото биха желали ".

" Макар да реализират прогрес, а те го реализират, той е еволюционен, муден и не е лишен от компликации - само че те не престават да се пробват, не престават да го реализират ", сподели Кърби. " Има дейна битка по този фронт, те несъмнено се пробват да напредват. Докъде ще стигнат, къде ще бъде това, какъв пробив биха могли да реализират, не мисля, че някой може да каже сега. Трябва да сме сигурни, че оставаме зад тях и ги поддържаме ".

Множество публични лица обявиха, че наближаването на есента, когато се чака утежняване на метеорологичните и бойните условия, дава на украинските сили стеснен късмет да напреднат.

Западните чиновници също по този начин споделят, че бавният прогрес разкрива компликациите при трансформирането на украинските сили в комбинирани механизирани бойни единици, от време на време с едвам осем седмици образование за работа с доставените от Запада танкове и други нови оръжейни системи. Липсата на прогрес на терен е една от аргументите украинските сили да нанасят по-често удари на съветска територия, " с цел да се опитат да покажат уязвимостта на Русия ", съобщи почитан американски боен чиновник.

Началникът на въоръжените сили на Украйна, военачалник Валерий Залужний, съобщи пред ръководителя на Обединения комитет на началник-щабовете на Съединени американски щати военачалник Марк Мили, че украинските сили малко по малко основават условия за придвижване. Залужний добави, че е споделил на Мили, че защитата на Украйна е постоянна.

" Нашите бойци вършат всичко по силите си. Противникът организира дейни щурмови дейности в редица посоки, само че не съумява ", е споделил Залужний на Мили, съгласно известие от украинското държавно управление.

Говорейки за обстановката в южната част на страната, където украинските сили се пробват да натрупат позиции, Залужний съобщи: " Тежките боеве не престават, украинските войски малко по малко не престават да основават условия за нахлуване. Инициативата е на наша страна. "

Тези последни оценки съставляват забележителна смяна спрямо оптимизма при започване на контраофанзивата. Официални лица споделят, че тези упования са били " нереалистични " и в този момент способстват за натиска върху Украйна от страна на някои представители на Запада да стартира мирни договаряния, в това число да обмисли опцията за териториални отстъпки.

" Путин чака това. Той може да пожертва тела и да завоюва време ", сподели Куигли.

Някои публични лица се притесняват, че увеличаващата се разлика сред упованията и резултатите ще провокира " игра на обвинявания " измежду украинските политици и техните западни поддръжници, което може да докара до разделяне в границите на алианса, който остана значително обединен съвсем две години след началото на войната.

" Проблемът, несъмнено, е в вероятността на играта на обвинявания, при която украинците ще обвинят нас ", сподели почитан западен посланик.

Миналия месец на форума за сигурност в Аспен украинският президент Володимир Зеленски уточни бавното идване на по-модерни оръжейни системи от Запада като причина за бавния прогрес на украинските сили досега.

" Планирахме да стартираме контранастъплението напролет, само че не го направихме ", сподели Зеленски. " Защото, почтено казано, не разполагаме с задоволително муниции и въоръжение, както и с задоволително добре подготвени бригади. Имам поради вярно подготвени на тези оръжия. "

Източник:

(от " Гласове " )
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР