Седмицата започна с масиран обстрел с крилати ракети на украинска

...
Седмицата започна с масиран обстрел с крилати ракети на украинска
Коментари Харесай

Джефри Паят ексклузивно пред bTV: САЩ мобилизират енергийните си ресурси, за да помогнат на Европа


Седмицата стартира с масиран обстрел с крилати ракети на украинска територия след гърмежа на Кримския мост. Последва дипломатическо оживление, изключителна среща в Организация на обединените нации.

В енергийната сфера цената на газа стартира да спада. Цената на дизела у нас обаче потегли още веднъж нагоре. Ексклузивно по всички тези тематики разговаряхме с помощник-държавния секретар по енергийните въпроси на Съединени американски щати Джефри Паят.

- Посланик Паят, добре пристигнали в предаването.
- Удоволствие е да вземам участие.

- Посрещаме ви в края на една седмица, в която съветски високопоставени лица загатнаха България като страна, през която е минал товарът за Кримския мост. Какво желае Русия от България сега?

- Знаете ли, постоянно съм казвал, че не мога да надникна в мозъка на Владимир Путин. Толкова доста неща е направил от 2014 година насам, които нямат логичност от позиция на Запада. Но ще кажа, че съм виждал и по какъв начин Русия се пробва да употребява информация и дезинформация, с цел да напредва по военните си цели. Смятам, че това е следващ образец за това. Бих се съсредоточил, както прави президентът Байдън откогато стартира тази ужасна война, върху смисъла на нашите съюзи, значимостта на единството в нашето трансатлантическо общество и значимостта на яснотата във връзка с задачата ни. За мен е наслаждение да бъда в София през тази седмица и, прибирайки се във Вашингтон, ще нося ясно чувство за убеденост от страна на държавното управление ви във връзка с тяхното схващане по отношение на дейностите на Русия, тяхната осъзнатост за смисъла на водачеството, което България дава, изключително по енергийните въпроси, за които давам отговор, както и значимостта да се подкрепя Украйна, с цел да реализира триумф. Както сподели президентът Байдън – ще стоим компактно до Украйна колкото е належащо и ще държим Русия виновна.

- Докато войната в Украйна се задълбочава, бихте ли споделили, че сме на прага на нова сурова глава в този боен спор, който може да задълбочи енергийния потрес в Европа?


- Смятам, че развиването на войната зависи от един човек. Владимир Путин би могъл да приключи войната с едно телефонно позвъняване. По енергийния въпрос, а и съществена цел на визитата ми в София, първата ми аудиенция като асистент държавен секретар, е да поздравя държавното управление за чудесния прогрес на България в последните години за понижаване на уязвимостта си от съветската енергийна взаимозависимост. Проекти, за които приказваме от доста време и които към този момент са действителност – като газовия интерконектор, плаващото оборудване за регазификация в Александруполис, цялата работа, която България прави, за съдействие със съседите ѝ. Много бях впечатлен, че президентът Радев, дружно с министър-председателя и кабинета се концентрират освен върху България, само че и върху съдействието на България с Румъния, Гърция, Турция, Северна Македония, с всичките ви съседи, с цел да се подкрепи построяването на енергийна сигурност, както и да се продължи работата върху най-сигурното дълготрайно решение, а точно енергийния преход, намалявайки зависимостта ни от изкопаеми горива и напредването ни към възобновими източници, които са от голямо значение за споделеното ни бъдеще.
Джефри Паят


- Междувременно, Брюксел разисква нови наказания против Русия. Как тази напрегната интернационална конюнктура е обвързвана с обстоятелството, че единствената ни рафинерия е благосъстоятелност на " Лукойл " и работи главно с съветски нефт?

- Нека повторя на първо място енергийният преход – дълготрайното решение е по-голяма успеваемост, електрифициране. Много се обнадеждих като разбрах какъв брой фокусирани са президентът Радев и енергийният ви министър върху водорода и енергийния преход към него. В дълготраен аспект задачата на глобите и нашите, и на Европа, са да се лишават от Москва ресурсите, които получава от експорт на петрол и газ, които употребява, с цел да финансира тази ужасяваща война. Всички се събудихме в понеделник сутринта с гледки, които изглеждаха като че ли от 1944 година – детски площадки и цивилни обекти, целеустремено обстрелвани с съветски ракети в Киев, Лвов, Запорожие. Да продължим напъните си за понижаване на ресурсите на Русия е от сериозно значение. Ситуацията във всяка страна е друга. Както споделих, ще се прибера във Вашингтон с ясното схващане за визията на държавното управление ви за пътя напред по отношение на тези проблеми. Тук съм също по този начин да уверя българското държавно управление в уговорката на Вашингтон към енергийното ни партньорство с България. Можете да го видите във всичко, направено от Съединените щати, за активизиране на ресурсите ни от полутечен природен газ за покриване на потребностите на Европа. Факт е, че Щатите ще бъдат най-големият експортьор на полутечен газ в света през тази година и че 70% от експорта ни сега е ориентиран към Европа. Така че ще продължим да работим върху това и знам, че ще работим с България като мощен съдружник, споделящ визията ни и също осъзнаващ рисковете, произлизащи от Русия.

Според мен, в случай че Русия е потвърдила нещо от началото на тази ужасна война, то е, че в никакъв случай повече няма да може да бъде считана за благонадежден енергиен снабдител. Показа го, когато приключи доставките за България, една от първите страни-членки на Европейски Съюз, която претърпя това. Показа го и с манипулирането на " Северен поток " и смятам, че е въпрос на време да забележим по какъв начин визира и други аспекти от енергийното оръжие на Русия.

- Казвайки това, дано обърнем внимание на още един аспект на съветското енергийно въздействие. Говорим за таван на цените на съветския нефт, само че в случай че Русия откаже да изнася нефт насам като отговор? Тогава България ще е в доста сложна обстановка. Как оценявате вие тази заплаха?

- Не забравяйте, че Съединените щати са най-големият енергиен производител в света. Ще държим тази позиция дълго време. Ние сме извънредно отдадени, както загатнах, на енергийното ни партньорство с Европа. Показали сме го с активизирането на ресурсите ни от полутечен газ, както и в областта на суровия нефт, с невижданото разпределяне на милион барела дневно от стратегическия ни петролен запас в опит да се успокоят цените в международен мащаб. Виждам едно и също терзание тук, в Европа, и в Съединените щати – по отношение на цената на горивата, на комуналните услуги, спирания на зареждането в съвсем всички браншове на стопанската система ни. Администрацията на Байдън работи старателно, взаимно с сътрудниците ни от Европа и други в Г-7, с цел да се опитат да ръководят цените на силата и пазарите на сила, тъй че да бъдат прекратени ресурсите към Русия, само че и да не бъдат нарушавани повече общите ни стопански ползи. Не можем да предвидим какво ще направи Русия и в случай че би трябвало да подчертая едно нещо още веднъж и още веднъж, то това е, че Русия не е благонадежден снабдител на сила. Мисля, че съвсем всеки в Европа осъзнава това в днешно време.

- Между другото, политиците в България трансфораха цената на втечнения газ в народен спор. В последната година станахме очевидци на кавги за цената - по-ниска ли е от цената на отрязания от Русия газ? Вашият отговор?


- Цените на силата не се дефинират от държавните управления. Определят се от международните пазари. Беше ми доста забавно в срещите на високо ниво, а и с газовите компании, да чуя какъв брой са задоволени от триумфа на България и последните ѝ търгове, от положителните цени, които България съумява да контракти на пазара. Много от тези цени идват от американски компании. Доколкото разбирам, идната доставка на ВПГ за България ще бъде от „ Cheniere “, американска компания. От държавното управление разбрах, че са задоволени от компаниите ни и конкуренцията с други компании, като „ Sonatrach “ от Алжир, компании от Залива – резултатите от това са доста удобни за вас, като консуматори, като купувачи. Смятам, че в това е ключът. Конкуренцията води до обективни цени. Мога да ви обещая, че Съединените щати в никакъв случай няма да употребяват силата като оръжие. Видели сме по какъв начин Москва употребява енергийните си запаси, изключително газа, като прийом за държавно превъзходство. Използва газа си, с цел да заплашва Европа, да я принуждава, а и от време на време, с цел да се намесва в националната политика.

- В последните години разговарях с редица публични лица от Съединени американски щати, в това число държавният-секретар Антъни Блинкен. Всички те назоваха " Балкански поток " - съветски. След като той беше приключен на фона на кавги и обвинявания у нас, какъв би бил вашият отговор - чий е " Балкански поток " сега? Балкански ли е? Български ли е, или съветски?

- Не мисля, че има значение, тъй като България е взела ясно решение, че не желае в никакъв случай повече да зависи от Русия като снабдител на газ и е постигнала забележителен прогрес в диверсифицирането на опциите. Най-стратегическият аспект от това е този, който пристигнах да отбележа в София - а точно газовият интерконектор сред България и Гърция. Както споделих на държавното управление през вчерашния ден, първият популярен инфраструктурен план в моята страна е трансконтиненталната железница, свързваща източния бряг на Съединени американски щати с Тихия океан. Когато е приключена, когато събират релсите в средата на Америка, употребяват златен шип, с цел да отбележат мястото. Казах на държавното управление, че интерконекторът е златният водопровод, тъй като съединява толкоз доста инфраструктура, в това число оборудването за предпазване и регазификация в Александруполис, мрежата ви с Гърция, с Турция, като показва и средство за връзка сред България и съседите ви на север, с цел да може България да играе доста по-голяма роля като сътрудник на Румъния.

Джефри Паят и Светослав Иванов

- Въпрос за ОПЕК и Саудитска Арабия. След като Рияд отряза 2 милиона барела дневно от общите количества за света, смятате ли, че цените на горивата ще се покачат внезапно, в това число и за България?

- Пазарите вървят както нагоре, по този начин и надолу. Вашингтон беше доста явен, изразявайки изключителното ни отчаяние от решението на Саудитска Арабия. За нас това е подарък за Владимир Путин в миг, в който всички би трябвало да създадем противоположното. Дългосрочното решение е да ускорим темповете на енергийния преход, да имаме повече електрически автомобили, да използваме по-ефективно нефтените запаси, нужни ни в интервала на преход, само че и да работим доста повече за предпазване на вятърна и слънчева сила, електрифициране на превоза, атомна енергетика. Срещнах забележителен интерес по всички тези тематики при визитите ми в Турция, Румъния и България.

- Знам, че вие сте умел посланик, а не ясновидец, само че по какъв начин виждате зимата в Европа?


- Първо, зимата ще бъде доста по-добра, в сравнение с се опасявахме при започване на тази война на 24 февруари, тъй като Европа се задейства толкоз бързо да укрепи енергийната си сигурност със солидната поддръжка на Съединени американски щати. Спомняте си, че президентът Байдън и председателката Фон дер Лайен се ангажираха да положат взаимни старания за справяне с доставките на сила и изключително газ за Европа. Ние надхвърлихме обещанието да определим 15 милиарда кубични метра спомагателни доставки за тази година. Веднага щом се върна във Вашингтон ще участвам на идната среща на работната група, основана по въпроса, с цел да продължим работата по тематиката и да подсигуряваме, че имаме проект за идващите няколко месеца.

- Посланик Паят, благодаря ви за присъединяване.
- Аз ви благодаря за диалога, беше ми прелестно да се срещнем.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР