Седмицата на модата в Париж приключи, но отзвукът от нея

...
Седмицата на модата в Париж приключи, но отзвукът от нея
Коментари Харесай

Защото Dior означава класа: красотата на бронежилетките или ревю по време на война

Седмицата на модата в Париж завърши, само че отзвукът от нея продължава да вълнува феновете на модата. Едно от най-очакваните ревюта бе това на Dior. Мария Грация Кюри за следващ път заложи на феминизма в сбирка есен-зима 2022, наричайки я Next Era. Тя показа визията си за тази нова епоха на фона на портрети на авторитетни дами, оставили имената си в историята, заложи на новите технологии в облеклата, само че не не помни и фината ръчна направа.
Какво още би трябвало да знаем за “новата ера” на Dior?

Красота и отбрана
Моделите на Dior бяха облечени с разнообразни защитни средства - от подплънки за плещи до корсети с въздушни възглавници и топове, които приличаха искрено на бронежилетки. Много от журнлистите направиха връзка с новините от Източна Европа.
“Дори преди спора в Украйна светът към този момент беше във война”, сподели преди ревюто Кюри. "COVID е друга форма на война. Всички ние преживяхме няколко доста сложни месеца. В тези сложни времена доста се разсъждава върху това по какъв начин да се съчетаят хубостта, естетиката и отбраната. "

Акцент върху новите технологии
По време на стилното шоу на Christian Dior през януари стилният критик на английския Vogue Андерс Кристиан Мадсън попита Мария Грация Киури какво мисли за метавселената. „ Не се интересувам “, отвърна тя. „ В момента е по-важно да приказваме за човечеството. Предпочитам да извозвам време с същински хора.”‎ Месец по-късно обаче Кюри се обърна към новите технологии в сбирката си есен-зима 2022. Съвместно с Лабораторията за динамична автономност и умна роботика (D-Air), дизайнерката откри съвършения баланс сред човешкото взаимоотношение, което тя цени на първо място и софтуерното развиване, подбудено от времето.
„ Модата би трябвало да надвиши стандартното и да изследва области като технологиите “, сподели тя след шоуто.
Високотехнологична преправка получи и най-емблематичното създание на Кристиан Диор - сакото "Бар ".
Благодарение на съдействието с D-Lab, новото яке има лична вътрешна отоплителна система, съчетана с подплънки, които му придават хиперсексуален, футуристичен тип.

Обувките се трансфораха в нещо като "разбиване на кодовете " на стилната къща
Като част от своя високотехнологичен опит, Кюри се обърна към архивите на Dior. Тя бе въодушевена от десетилетната работа на стилния дизайнер Роджър Вивие за Dior, която може да бъде разказана като първото „ разтрошаване на дизайнерския код “, както в този момент назоваваме съдействие сред марки като Gucci и Balenciaga.
„ Когато Вивие среща мосю Диор през 1953 година, те вземат решение за първи път в историята да основават части със лични лога. Това беше метод да се показа Вивие като занаятчия на занаята и същински кутюрие в света на обувките, тъй като всички негови творения бяха показани в един образец “, изясни Кюри.
Тя премисли заострените пръсти и дебели подметки, които Vivier проектира по това време и ги структурира с регулируеми каишки за глезена D-Air Lab. Резултатът е удобен дизайн, който наподобява доста съвременно.

Да, сбирката се оказа доста пробна
Името "Следващата епоха " й подхожда. Това е най-експерименталната сбирка на Кюри за стилната къща. Сака, палта и пелерини са основани благодарение на материали и технологии, създадени от D-Air Lab. Изненадващо, тези облекла могат даже дефинират телесната ви температура. Футуризмът се отразява в шлифери, корсети и полупрозрачни пелерини, носени върху рокли. Дизайнерът сподели гащеризони, кожени якета и ръкавици със светещи детайли, които стартират да трептят в тъмното. „ В Dior виаги диря баланс сред хубост и функционалност “, изясни тя. „ Така че се пробвах да съчетая наследството на Къщата с технологията и да дам нов взор върху практичността.”

Много ръчна работа
Освен да флиртува с новите технологии, Кюри заложи и на ръчната работа. Поли до пода с нежни ресни, рокли-бюстиета с бродерии, корсети и пелерини от мрежа - всичко това е усърдно основано от майсторите. Някои от визиите към края на сбирката бяха въодушевени от гоблена Jardin d'Hiver, който украсява зимната градина на Christian Dior. Въпреки че показа високотехнологична сбирка, сърцето на Кюри към момента принадлежи на майсторите.
„ За мен технологията би трябвало да помогне на хората да живеят по-добър живот, а не да бягат от действителността. Винаги би трябвало да има човешкия детайл и допиране “, сподели тя. Ръчната работа на майсторите бе този персонален детайл и досег.

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР