Седмица след терористичната атака в Москва, Кремъл продължава да твърди,

...
Седмица след терористичната атака в Москва, Кремъл продължава да твърди,
Коментари Харесай

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Седмица след терористичната офанзива в Москва, Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки желанието на Владимир Путин да усили ескалацията на фронта, написа специалистът по съветска външна политика и сигурност Хана Ноте в публикация за американския вестник The New York Times.

" От позиция на Путин, ескалацията в Украйна на фронтовата линия и засиленото въздушно бомбардиране на украински градове има доста смисъл. Това би посочило на елементарните руснаци, че тези, които им навредят, ще бъдат осъдени. Това също би отклонило вниманието от неуспеха на организациите за сигурност, с цел да предотвратят офанзивата и даже може да привлекат повече поддръжка за войната “, написа Ноте.

Според създателя обаче Путин, даже и без терористичната офанзива в Москва, е бил подготвен да усили натиска върху Украйна на фронта и в тила. Това по-специално е било улеснено от преизбирането му на президентския пост, твърди Ноте.

" Военно, съветските войски в този момент имат материално и човешко преимущество над Украйна. Моментът също е добър: защото западната военна поддръжка за Киев е затънала в неустановеност, идващите няколко месеца отварят прозорец на опция за Москва да предприеме нови офанзивни дейности “, се изяснява в публикацията.

Паралелно с ескалацията в Украйна Путин се засилва и на външната сцена. Това се потвърждава от отхвърли да се договаря със Съединени американски щати за попречване на разпространяването на нуклеарни оръжия и нежеланието за решение на други проблеми на интернационално равнище.

" Руското държавно управление също стана по-нагло в подбуждането на антизападните сили по света. Москва се сближи със Северна Корея, поддържа военните диктатури в региона на Сахел в Африка и насърчи Иран и неговата прокси мрежа. Навсякъде, където има опасност на западните ползи, съветската военна поддръжка или политическо застъпничество не изостава. В тази атмосфера войната в Украйна се възприема като един от многото проблеми “, написа Ноте.

В същото време в публикацията се отбелязва, че една от аргументите за " сходна безочливост “ на Руската федерация е пасивната реакция на Запада. Дори след повече от две години война, Европа към момента се " готви да отговори уверено “. На Запад не са доста дейни в изпращането на помощ за Украйна. А идните президентски избори в Съединени американски щати не разрешават на Вашингтон да поддържа Киев.

" На Украйна предстоят сложни месеци. Във всеки случай офанзивата против " Крокус сити хол “ в Москва – която жестоко подкопа претенциите на Путин да подсигурява сигурността на Русия – евентуално ще утежни обстановката. С самодейността на бойното поле Русия може скоро да стартира да се възползва от полученото преимущество “, заключава Ноте.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР