Седмица след като сръбските гранични власти не допуснаха в Западните

...
Седмица след като сръбските гранични власти не допуснаха в Западните
Коментари Харесай

След сръбския враждебен акт от 8 ноември Белград обвини София за влошаване на отношенията

Седмица откакто сръбските гранични управляващи не позволиха в Западните околности изтъкнатия българския интелектуалец и държавник Едвин Сугарев и в това време сръбската държавна сигурност конфискува негови книги от българския Културно-информационен център в Босилеград, вестник " Политика " разгласява обширна публикация, в която непосредствено се загатва, че " някой от София желае да скапе положителните двустранни връзки ".

В. " Политика " е считан за официоз и за непосредствен до режима на президента Александър Вучич. В публикацията, която е озаглавена " Кой желае да скапе сръбско-българските връзки " категорично се твърди, че иззетите книги приканват за " национална, етническа и религиозна ненавист и непоносимост ", и заради тази причина с сходно обвиняване се сдобил и шефът на КИЦ-Босилеград Иван Николов. Според изданието това не е изненада откакто преди четири месеца Съдът във Враня е решил, че тази книга " съдържа материали, които са против ползите на Република Сърбия и има сепаратистки и разколнически позиции, които дискредитират управляващите в Сърбия и БИА " ( позиция на сръбските спецслужби - бел.ред.)=

За да удостовери тезите си " Политика " обстойно осведоми за позицията на ръководителя на Община Босилеград Владимир Захариев, считан за трансмисия на Вучич в Западните околности. Захариев споделя, че " се гордеят с положителните връзки с управляващите в Сърбия, които им оказват помощ във всяко едно отношение ". Според него безспорна лъжа са изказванията на някой среди от София, че " тази част на Сърбия е най-изостаналата ".

Изданието дава думата и на ръководителя на Националния съвет на българите Стефан Стойков, който упреква за случилото се " дребен брой лица от региона, които живеят в 18 и 19 век ". И Стойков, и Захариев не споделят нищо за възбраната за влизане на Едвин Сугарев и за иззетите книги.

Случилото се на 8 ноември бе мотив в българското министерство на външните работи да бъде извикан сръбският дипломат в София Желко Йович.

Пред него генералният шеф на дирекция „ Европейски въпроси “ в Министерство на външните работи Йордан Първанов изрази безапелационен митинг и мощно безпокойствие във връзка враждебните дейности на сръбските управляващи към българския интелектуалец, необятно прочут и в Република Сърбия като някогашен общоприет консул в Ниш.

" Обвиненията към българския държавник и неговото творчество са неуместни. От българското Министерство на външните работи категорично подчертаха, че творбите на Сугарев по никакъв метод не могат да са свързани с „ разпалване на междуетническа непоносимост “. От сръбския дипломат беше поискано пояснение и опрощение. " - показват от министерството.

Йордан Първанов изрази очакване незабавно да бъде получено копие от правосъдното решение за подхванатите дейности от сръбската полиция в Босилеград, както и за недопускането на Едвин Сугарев на сръбска територия.

Първанов изрази удивление и отчаяние от обстоятелството, че дейностите на сръбските правосъдни и полицейски органи, уронващи достолепието на Сугарев и чиновниците на българския КИЦ Босилеград, са осъществени в деня, когато Европейската комисия разгласи годишния Пакет разширение. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР