Седмица след като отвориха училищните столове вече има и сигнал

...
Седмица след като отвориха училищните столове вече има и сигнал
Коментари Харесай

Храна в училищен стол възмути родители в столично училище

Седмица откакто отвориха учебните столове към този момент има и сигнал за неприятна храна. В столичното 126 ОУ ревизират по какъв начин се предлага обядът и закуските за децата.

" Това е огромната порция за обяд, която дават на децата в учебно заведение. Това нещо коства 4.5 лева като 1 лева коства кутията! ", написа възмутена майка в обществените мрежи.



Директорът на учебното заведение алармира районната община, а кметът на " Триадица " Димитър Божилов свика инспекция след оповестени фотоси във фейсбук на възмутените родители за порциите в учебното заведение.



Родители на деца описаха, че компанията за кетъринг е нова, определена след конкурс. Според тях и количествата не подхождат, а цената е повишена. Качеството на храната е потресаващо, сподели една от майките пред Българска национална телевизия.

Директорът на учебното заведение Росен Димитров, който разгласи, че Бих желал да да уведомя всички родители, че не сме избирали компанията за стола на учебното заведение! От два дни водим война с тях, по отношение на " храната ", която дават на децата! За мен, като шеф и родител, е цялостна насмешка с всички нас - деца, родители и учители! Уведомил съм заместител - кмета на регион Триадица за ситуацията!

Утре ще пристигна на място в учебно заведение! Моето мнение е, че въпросната компания няма място в нашето учебно заведение! Извинявам се на всички за породеното стеснение! Винаги сме поставяли децата преди всичко! Росен Димитров

Директорът на образователното заведение Росен Димитров съобщи, че инспекция е инициирана освен по наставнически сигнали, само че и по преценка на учебното управление.

" От първия ден проследявам за качеството на храната. Няма да очаквам родителите да алармират, а си действаме ние, с цел да си защитим децата. Струва ми се, че храната не дава отговор на условията. Най-малкото за грамаж и естетически външен тип ", сподели Димитров.



" Недопустимо е храна в този тип и с явно неприятно качество да бъде сервирана на учениците. Ангажирам се с казуса и ще бъдат подхванати всички нужни ограничения, в това число и в случай че се постанова - преустановяване на контракта с определения участник ", разгласи районният кмет Димитър Божилов.

Според новите правила поради пандемията всяко дете получава храната си в самостоятелна опаковка с еднократни принадлежности за хранене, само че това не значи, че цената би трябвало да скочи поради това с един лев.

Кметът посочи, че инспекцията е установила нарушавания - има разминаване в цената на купоните - увеличена с 1 лева поради опаковката, което е в нарушаване на състезанието. Менюто не е било оповестено на налично място.

След привършване на инспекцията ще се реши дали да бъде наложена глоба или да бъде преустановен договорът с фирмата-доставчик на храната.

Спечелилият консорциум е взел участие в обществена процедура- конкурс, при ясни и транспарантни правила. Офертите са оценени от комисия, формирана от чиновници на районната администрация, представители на БАБХ, РЗИ, представители на учебното управление и настоятелство.

Междувременно от столичната община " Триадица " приканиха жителите, че в случай че имат недоволства, отзиви или рекомендации по отношение на качеството на предлаганата храна в столовото хранене в учебните заведения, да подадат своите сигнали в районната администрация.



Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР