Седмица след като Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)

...
Седмица след като Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)
Коментари Харесай

Прокуратурата си приписа поевтиняването на водата

Седмица откакто Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) показа обществено в 16 области, поради несъблюдение на вложенията в инфраструктурата и възстановяване качеството на услугата, а синдикатите заплашиха със стачка, в случай че това стане, от прокуратурата си приписаха заслугата за орязването на цените.

Независимо че прегледът на осъществяването на петгодишните бизнеспланове на водните оператори е обвързване на регулатора и още при одобряването им през 2017 година беше ясно, че в случай че поетите задължения против по-високи цени на водата не бъдат изпълнени, цените могат да бъдат орязани на третата година, прокуратурата на два пъти се пробва да извлече дивиденти от изявленията по тематиката.

Първо през февруари 2020 година, след информации за неприятното положение на ВиК мрежата в страната, прокуратурата.

Задачката на комисията бе да ревизира понижават ли загубите на водата, по какъв начин се извършват ремонтите на водопроводите, качествени ли са материалите. През май регулаторът излезе с отчет от предоставената му инспекция и още тогава стана ясно, че водните сдружения не извършват бизнесплановете си и..

КЕВР още тогава изиска от прокуратурата да ревизира притежателите на водните сдруженията по какъв начин управляват управленията им за стопанисването на обществените ВиК системи, както и от Агенцията за държавна финансова ревизия да извърши тя инспекция за спазването на Закона за публичните поръчки от операторите. Това обаче до момента не е обявено да е станало.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР