Седмица преди Коледа едно малко момиченце ще отпразнува първия си

...
Седмица преди Коледа едно малко момиченце ще отпразнува първия си
Коментари Харесай

Роди се първото бебе от присадена от мъртъв донор матка

Седмица преди Коледа едно малко момиченце ще отпразнува първия си рожден ден. Тя към момента няма визия, само че нейният празник съставлява същински пробив в здравната история. Благодарение на това достижение доста дами, които не биха могли да износят и родят дете, към този момент ще имат тази опция.

Присаждането на матка от мъртъв донор  е тествано и преди, само че до предишния декември никоя жена не бе износвала напълно своето дете. Сега, когато знаем, че е постижимо, е належащо да се създадат още проучвания, които да понижат рисковете от сходна процедура и да дадат нова вяра на голям брой фамилии по света.

32-годишната майка, която съумява да износи детето, страда от синдрома на Майер-Рокитански-Кустер-Хаузер. Той се следи, когато тръбите, които би трябвало да образуват матката, не съумяват да се съединят през 9-16 седмица от развиването на плода. В резултат дамата се ражда без матка и не е в положение да има деца.

Кой е донорът?  Знае се само, че е била на 45 години и че е имала три сполучливи естествени раждания. Преди гибелта си (от мозъчен кръвоизлив) тя се съгласява да подари своите органи.

На 15 декември 2017 година малко момиченце, тежащо 2 кг и 550 г, се ражда чрез цезарово сечение. Здраво и витално – това дете е всичко, на което може да се надява нейното семейство.

Преди 4 години 36-годишна жена в Швеция също съумява да роди крепко дете благодарение на инвитро оплождане чрез матка на донор. В случая донорът е била 61-годишна жена, която по това време е била жива. 

Процедури с живи донори  са осъществявани общо 39 пъти. 11 от тях приключват сполучливо с раждане. Със сигурност тази статистика ще се усъвършенства с течение на времето. Броят на живите хора обаче, които са склонни да се разделят с матката си, несъмнено не е висок. 

Прочетете целия материал на уеб страницата на Новите родители.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР