Седма година няма да има промяна в цените на винетните

...
Седма година няма да има промяна в цените на винетните
Коментари Харесай

Седма година цената на винетките остава без промяна, но тол таксите поскъпват

Седма година няма да има смяна в цените на винетните стикери. Тол таксите обаче се чака да нарастнат от 1 април, както и да се разшири обсегът на платените пътища през 2022 година Това стана ясно от думите на вицепремиера и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов пред публицисти след съвещанието на Министерския съвет.87654321`

Причината за повишаването на тол таксите е, че леките коли не престават да заплащат повече от тежкотоварните коли, които повече разрушават пътната мрежа. От 1 януари до 20 декември тази година са събрани 265.6 млн. лв. пътни такси от леки коли , до момента в който приходите от камиони и рейсове са едвам 154 млн. лв. , сочат данните на пътната организация.

Това не е заслужено и би трябвало да се промени, сподели Гроздан Караджов.

Идеята за въвеждането на тол системата беше този, които разрушава повече пътищата и замърсява, да заплаща повече. Очакваните преходи от тола пък бяха оценени на към 1 милиарда лв. годишно. На процедура обаче втора година поред нищо от дадените обещания не се случва.

Нещо повече, приходите от тол такси се оказват десетократно по-малко от плануваните. Причината за това, е че държавното управление на Бойко Борисов клекна през превозвачите и вместо в началото плануваните към 10 000 километра платени пътища, техният брой беше сведен на към 3100 км - единствено автомагистрали и първи клас. Отделно бяха понижени и в началото заложените цени. И по този начин към този момент втора година нито едно държавно управление не смее да промени тази явна неправда.

Сега вицепремиерът Гроздан Караджов се зарече да има диалози с превозвачите по този въпрос. Според него към платените пътища би трябвало да се включи и второкласната пътна мрежа.

Началото на второто тримесечие на 2022 година ми се коства добра концепция за разширение на обсега на пътната мрежа и заплащането на обективна такса, сподели министърът на районното развиване.

Той посочи категорично, че винетките няма да нарастват. Стикерите за леките коли последно бяха увеличени от 1 януари 2016 година, когато нарастнаха шоково от 67 лева на 97 лева за годишна винетка. Тогава второто държавно управление на Бойко Борисов даде обещание винетките да нарастват гладко през годините, само че поради обстоятелството, че камиони и рейсове две години поред съвсем не заплащат нищо, никой не смее да пипне и цената на винетката.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР