Седемнайсет умрели щъркела са открити при проверка на служители от

...
Седемнайсет умрели щъркела са открити при проверка на служители от
Коментари Харесай

Седемнайсет трупа на щъркели до електропроводи в Бургаско

Седемнайсет умрели щъркела са открити при инспекция на чиновници от Регионалната ревизия по запазване на околната среда и водите /РИОСВ/-Бургас наоколо до електропроводи, ситуирани до село Братово.

Екоинспекторите са посетили региона след постъпил сигнал на " зелен телефон " за трупове на щъркели под електропровода преди селото. При инспекцията се открити 11 умрели щъркела на мястото, посочено в сигнала и още 6 под различен електропровод, отново в региона на селото, оповестиха от пресслужбата на инспекцията.

Труповете са в друга степен на разложение, т.е. не може да се дефинира момента на конфликта с електропреносната мрежа. От РИОСВ-Бургас осведомиха, че според наредбите на закона за биологичното многообразие, труповете са оставени на мястото, на което са открити.

По предложение на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Бургас, от началото на юни тази година, " Електроразпределение юг " ЕАД към EVN започва обезопасяване на електропроводи посредством монтиране на устройства срещу кацане на птици, кацалки, защитни решетки и накладки.

Електропроводите, под които се откриха труповете на щъркели при последната инспекция, не е включен в тазгодишната стратегия на " Електроразпределение юг " за обезопасяване, оповестиха от инспекцията в Бургас. От там прибавиха, че са извършени диалози с управлението на сдружението за незабавното им обезопасяване.

От началото на годината в екоинспекцията в Бургас са постъпили 31 сигнала за бедстващи щъркели, които са настанени в избавителния център за диви животни в Стара Загора. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР