Седемдесет и деветият кинофестивал във Венеция започна по-приглушено в сряда

...
Седемдесет и деветият кинофестивал във Венеция започна по-приглушено в сряда
Коментари Харесай

Хилари Клинтън премина по червения килим на кинофеста във Венеция

Седемдесет и деветият кинофестивал във Венеция стартира по-приглушено в сряда вечерта с премиерата на " Бял звук ". Подкрепената от Нетфликс акомодация на романа на Дон ДеЛило на режисьора Ноа Баумбак, в която вземат участие Адам Драйвър и Грета Гъруиг, беше посрещната с хладни 150-секундни аплодисменти. Това са краткотрайни овации по стандартите на Лидо, където доста филми се радват на надалеч по-ентусиазиран и нескончаем банкет, заяви " Варайъти ".

Действието на " Бял звук " се развива през 80-те години на предишния век и включва голям брой препратки към филми от епохата - от " Завръщане в бъдещето " до " Извънземното ". Някои от тези препратки може да са останали неразбрани от публиката във Венеция. Филмът, получил смесени мнения, е заплетена, разговорлива драма за отчаянието на фамилна двойка, изправена пред личната си смъртност.



" Бял звук " споделя историята на Джак (изигран от Адам Драйвър) - професор, който си е построил име като учител по хитлеристика в идиличен лицей в сърцето на Америка. Заедно с четвъртата брачна половинка на Джак, Бабет (в ролята Грета Гъруиг), и техните деца, групата се пробва да премине през нормалните компликации на фамилния живот. Проблемите им обаче са засенчени, когато край провинциалното градче е изпуснато токсично химическо вещество, принуждавайки фамилията да се изправи дружно пред опасността от гибел.

Отзивите за " Бял звук " от Венеция са смесени. Оуен Глайберман от " Варайъти " дефинира кино лентата като " почтителна акомодация на язвителния домакински научен язвителен антиутопичен разказ на Дон ДеЛило за живота на американската междинна класа през 80-те години на предишния век ". Това е от тези " бясно дръзки " събитийни филми, които надарен режисьор прави, когато е постигнал прочут триумф и усеща силата си в промишлеността, искайки да издигне майсторството си на идващото равнище.



" Бял звук " е вторият следващ филм на Баумбак, с който се открива издание на кинофестивала във Венеция след " Брачна история " от 2019 година, още веднъж с Адам Драйвър в основната роля. Режисьорът евентуално се е надявал да върне магията. Преди три години Драйвър и екранната му партньорка Скарлет Йохансон незабавно станаха кандидати за " Оскар " с осъществяванията си в " Брачна история ", откакто филмът - също продукция на Нетфликс, завоюва утвърждението на Венеция. " Брачна история " получи шест номинации за " Оскар ", измежду които за най-хубав филм, и донесе наградата за най-хубава актриса в поддържаща роля на Лора Дърн.  

" Наистина е прелестно да се завърнеш във Венеция и е невероятна чест " Бял звук " да бъде филмът, с който се открива фестивалът ", сподели Баумбак в изказване преди началото на проявата. " Това е място, което толкоз доста обича киното и е вълнуващо, както и привилегия, да се присъединиш към невероятните филми и режисьори, показали се премиерно тук ". 

" Бял звук " ще бъде прожектиран и на откриването на Нюйоркския кинофестивал по-късно през месеца. Продукцията ще излезе по кината в Съединени американски щати на 25 ноември, преди да тръгне по Нетфликс на 3 декември. 

Въпреки посредствените мнения за кино лентата, прожектиран на откриването му, 79-ото издание на кинофестивала във Венеция стартира със жанр. Голямата зала на Двореца на киното, която през последните две години приемаше посетители с на половина стеснен потенциал поради коронавирусната пандемия, още веднъж беше претъпкана. 



По аления килим дружно с председателката на журито Джулиан Мур и звездата от " Бриджъртън " Реге-Жан Пейдж мина някогашната първа дама на Съединени американски щати Хилари Клинтън.

Не всичко обаче беше искра. Президентът на Украйна Володимир Зеленски също се появи посредством видеосегмент и прикани международната кино общественост да се сплоти за идеята на страната, до момента в който войната й против Русия продължава. Подобен апел Зеленски насочи и от Кан. 

За разлика от " приглушените " аплодисменти за " Бял звук ", огромната звезда на френското кино Катрин Деньов беше приветствана бурно, когато получи присъдения й почетен " Златен лъв " за изцяло творчество.

Общо 23 кино лентата, измежду които и " Бял звук ", са включени в конкурсната стратегия на 79-ия кинофестивал във Венеция, който ще продължи до 10 септември. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР