Седем язовира в Хасково са особено опасни и трябва да

...
Седем язовира в Хасково са особено опасни и трябва да
Коментари Харесай

Седем язовира в Хасково са особено опасни, показа проверка на ДАМТН

Седем язовира в Хасково са изключително рискови и би трябвало да бъдат празни. Това стана ясно по време на първата среща сред управлението на Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН) и локалната администрация.

От ДАМТН стартират серия от срещи с регионалните шефове, на чиито територии има голям брой неизрядни язовири, оповестиха от Държавната организация. Целта е превантивно да се вземат нужните ограничения, с които да се избегнат произшествия.

 Уранът в норма, само че водата да не се пие още, предлагат специалистите за Хасково Обновена
Уранът в норма, само че водата да не се пие още, предлагат специалистите за Хасково

Общата алфа интензивност демонстрира превишения на контролните равнища, съгласно отчет

Първата среща беше по-рано денем в Хасково. Това е региона с най-голяма централизация на язовири - над 2 400. На нея участваха ръководителят на ДАМТН Петър Горновски, неговият заместител Валтер Василев, основният секретар на организацията Валентин Чиликов и регионалният шеф Станислав Дечев.

Инспекторите от надзорната организация са ревизирали повече от 1800 водни обекта в района, като при 572 от тях са открити несъответствия, стана ясно от диалога. Особено тежко е ситуацията на 7 язовира, които би трябвало да се поддържат на кота мъртъв размер - т.е. изцяло празни.

 Ексобластният шеф на Хасково на съд за наводнението в с. Бисер
Ексобластният шеф на Хасково на съд за наводнението в с. Бисер

Обвинителният акт беше импортиран близо 5 години след случая

" Тревожна е наклонността както тук, по този начин и на други места в страната, да не се подхващат дейности по ремонт, макар неколкократните инспекции и направените наставления от нашите специалисти ", акцентира ръководителят на ДАМТН Петър Горновски. По думите му, в процеса по възстановяване на общото положение на язовирите в страната е доста значима ролята на регионалните шефове, които са представителите на страната по места, с цел да се принудят притежателите да изпълнят разпорежданията за гарантиране на сигурността.

 Замърсяването на водата в Хасково - поради изследване за златодобив
Замърсяването на водата в Хасково - поради изследване за златодобив

Проучванията задействали процеси в някогашните уранови мини

След Хасково от ДАМТН се срещнаха и с регионалния шеф на Ямбол Димитър Иванов и неговия заместител Волен Дичев. Там тече взаимна инспекция на ДАМТН и регионалната администрация на всички над 400 язовири на нейна територия. На срещата бе разисквано по какъв начин тези инспекции да бъдат оптимално ефикасни и за това бяха разисквани идни промени в Закона за водите и в частност регламентацията на контролните пълномощия на държавната организация.

Представени бяха и предложенията на ДАМТН за промени на нормативната уредба и въвеждането на категоризация на язовирите според от размера и височината на стената, като по този метод ще се освободи административен потенциал за доста по-засилен надзор на по-проблемните и тези със съществени размери.

ДАМТН контролни функционалности на язовирите и оборудванията към тях. От началото на годината са осъществени 2 459 инспекции, издадени са над 2 500 наставления за премахване на неизправности и са формирани 207 акта.

Само за последните три месеца, по предписание на министъра на стопанската система Емил Караниколов, бяха направени следващи инспекции на всички проблематични язовири, с цел да се откри тяхното положение.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР