Седем са общо областите, в които е обявена грипна епидемия.

...
Седем са общо областите, в които е обявена грипна епидемия.
Коментари Харесай

Седем са общо областите, в които е обявена грипна епидемия

Седем са общо областите, в които е оповестена грипна зараза. Днес няма нови области, които са минали прага на заболяемост, а дружно с това рестрикциите последователно отпадат в някои райони. Но лечебни заведения и учебни заведения упорстват за стягане на ограниченията и излизане на още възпитаници в грипна почивка.

Данните са доста динамични. От през днешния ден грипната зараза в Шумен се анулира, а откакто се събра, шабът за грипа и ОРЗ във Варна реши, че е рано такава да се афишира в региона, защото броят на инфектираните не е достигнал нужния предел. В Пловдив обаче, макар че към този момент е в действие епидемиологична конюнктура, децата остават в класните стаи, само че шефове упорстват това да се промени – защото броят на заболелите измежду учениците нараства. Две столични лечебни заведения пък – измежду които Първа градска, настояха да се разгласи грипна зараза и в София-град. От столичната РЗИ обаче дадоха отговор, че все още за първите три дни от тази седмица броят на заболелите е досигнал 1156 души на 10 хиляди население. За съпоставяне предходната седмица те са били по-малко, а нужният предел за оповестяване на грипна зараза в София е 2700 на 10 хиляди души население, обобщавав Нова тв.

В първия ден на грипната зараза в Пловдив, децата продължиха да учат присъствено. Но отсъстващите се усилват.

“Болните се усилват с всеки минал ден. Днес са съвсем 15%, 189 деца имаме заболели и петима сътрудници. Вчера бяха 150 ”, съобщи Елена Кисьова, шеф на СУ „ Черноризец Храбър ", гр. Пловдив.

А с цел да спре разпространяването на болестта, шефът на приблизително учебно заведение „ Черноризец Храбър ”  упорства за по-строги ограничения. „ Да има някакъв – може и дребен интервал, както в Бургас – в който децата да бъдат изолирани и да бъдат у дома. Дори преавантивно би трябвало да има подобен миг – за оповестяване на почивка ”, акцентира Кисьова.

Болни възпитаници и учители има и във Варна. „ В съпоставяне с предходната седмица имаме 13 % единствено отсъстващи, от учителите 4 % са сега отсъстващи в учебните заведения “, показва Цонко Паунов, шеф на РЗИ-Варна.

И още - 70% от леглата в лечебните заведения са свободни. Затова за момента няма нужда от оповестяване на грипна зараза. “Понеделник, вторник, сряда и четвъртък  - заболяемостта спрямо предната седмица е спаднала. Когато достигнем до към 200-220 на 10 хиляди бихме могли при налични други фактори да обявим зараза ”, добавя Паунов.

И в случай че във Варна са покрай праговите стойности, то в столицата заболелите от грип би трябвало да са два пъти повече, с цел да се разгласи зараза. Но натискът върху лечебните заведения се ускорява.

 „ Нараства броят на болните. Пневмониите нарастват. Реанимационните кревати са заети, отделенията са цялостни, пулмологичните отделения са цялостни ”, твърди проф. Цветомир Димитров, изп. шеф на Първа МБАЛ – София.

„ Има много затруднения от грипа, които се показват с пневмонии, тежки пневмонии, които много постоянно протичат асимптоматично – няма температура пациентът, само че има тежка пневмония ”, съобщи доктор Борил Петров, шеф на МБАЛ „ Княгиня Клементина ".

Затова и от двете многопрофилни лечебни заведения се обърнаха с апел към здравните управляващи.

“Mоже би специалистите, от които зависи, би трябвало да преценяват доста добре да се разгласи една грипна зараза ”, показва лекар Петров.

„ Нашето мнение е „ за ” такава, тъй като сме доста натоварени сега ”, безапелационен е и лекар Димитров.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР