Седем причини да хапваме редовно лимони. Ето защо този цитрусов

...
Седем причини да хапваме редовно лимони. Ето защо този цитрусов
Коментари Харесай

Седем причини да хапваме редовно лимони

Седем аргументи да хапваме постоянно лимони. Ето за какво този цитрусов плод е толкоз потребен за здравето. В кулинарията лимонът се прибавя в десерти, ястия, супи и питиета. Освен в кухнята, той се употребява и за разчистване на петна, а лимоненото масло се ползва за ароматизиране на сапуни, кремове и парфюми. За консумация би трябвало да се избират лимони с ослепителен, постоянен цвят, не би трябвало да бъдат меки или прекомерно твърди. За по-дълго предпазване може да се поставя в ледник.

Лимоните могат да обогатят храненето с обилие от растителни съединения, фибри и витамини. Същевременно те са небогати на протеини и мазнини. Съдържат главно въглехидрати – фибри, глюкоза, фруктоза и захароза, и към 90% вода. Фибрите в по-голямата част съставляват пектин.

Растителните съединения в лимона защищават от злокачествени, сърдечно-съдови болести и възпаления.
Един приблизително огромен лимон съдържа към 20 калории.
Ето седемте аргументи да ядем лимон, събрани от:

1. Киселият усет на лимона се дължи на високите стойности на лимонената киселина. Лимонената киселина защищава от появяването на камъни в бъбреците.

2. Благодарение на пектина лимонът контролира тежестта. След като бъде обхванат пектинът се уголемява и не усещаме апетит дълго време. Точно по тази причина пектинът участва в множеството диетични режими, целящи съкращаване на спомагателните килограми, като отслабващо средство.

3. Консумирането на лимон под всякаква форма намалява риска от появяването на сърдечно-съдови болести, поради високото наличие на витамин С. Ниските равнища на витамина крият риск от появяването на инсулт най-много при хората със затлъстяване и високо кръвно налягане. Освен това съществуването на витамин С в лимона укрепва имунната система и заздравява кожата, а наличието на калий намалява кръвното налягане и заздравява сърцето.

4. Анемията в множеството случаи се предизвиква от недостиг на желязо. Лимоните не са плодовете, най-богати на желязо, само че лимонената киселина в композиция с витамин С, усилва усвояването на желязо от други храни, по тази причина лимонът е от изгода в битката против желязо-дефицитната анемия.

5. Предпазва от развиването на рак – лимоновият сок е богат източник на хранителни субстанции, известни като флавоноиди. Тези субстанции защищават клетките от увреждания, причиняващи рак. Съществуват проучвания, при които се потвърждава, че дребни наночастици, присъстващи в лимоновия сок, инхибират възпроизвеждането и предизвикват гибелта на раковите кафези.

6. Помага за здрава и сияйна кожа – колагенът прави кожата да наподобява плътна, здрава и млада. За приемането на колаген е нужен витамин С. Той оказва помощ за изглаждането на мимическите бръчки, подмладява и почиства кожата, а лимонът е богат източник на витамина.

7. Помага да се предотврати появяването на диабет – лимонената киселина, на която е богат лимонът, има свойството да забавя процеса на превръщането на нишесте в захар. Освен това лимоните съдържат хесперидин. Той е мощен антиоксидант, предотвратяващ атеросклерозата и укрепителен кръвоносните съдове, също така намалява равнищата на кръвната захар и надлежно защищава от появяването на диабет.

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР