Седем-осми“ АД, фирмата на Слави Трифонов, която правеше Шоуто на

...
Седем-осми“ АД, фирмата на Слави Трифонов, която правеше Шоуто на
Коментари Харесай

Патрашкова осъди Слави Трифонов за 50 000 лева за обидни скечове

„ Седем-осми “ АД, компанията на Слави Трифонов, която правеше „ Шоуто на Слави “ по bTV, е наказана да заплати 50 000 лева на журналистката Кристина Патрашкова поради обидни за нея скечове. Това оповестява euroactiv.bg.

Върховният касационен съд се произнесе по делото преди дни и по този начин решението на Софийския апелативен съд, който дефинира 50 000 лева обезщетение, към този момент е дефинитивно.

Шаржирането на личността на Патрашкова е довело до вътрешно неспокойствие, подтиснатост, тревога, накърнена обществена вграденост в интервала от юни 2015 година – до юли 2019 година, приема съдът.

Патрашкова дава „ Седем-осми “ на съд поради 10 шаржа, в които обликът ѝ е пресъздаден от артист.

Обидите към Петрашкова могат да се групират най-общо в такива, отнасящи се до личността ѝ (третирана като непривлекателна), до половия ѝ живот (третиран като отсъстващ/неинтензивен) и до правоговора ѝ (пародират се изразни средства, вложени като нейни думи), изяснява съдът. Според него като се изключи че така наречен скечове са демонстрация на недобър артистичен усет, внушенията за външността, правоговора и половия живот на Патрашкова са позорящи и неприемливо нахлуване в персонална сфера. При това сценаристите и водещият са били настойчиви, споделя съдът, и добавя, че се обрисува преднамереност, която надвишава мярата на възможно осветление на персона, известна в медийното пространство.

По делото е разпитан очевидец, който споделя какъв брой тежко Патрашкова е приемала скечовете за себе си, след третото предаване тревогата ѝ повишена, тя „ излязла от релси “. След като завела делото, шаржовете спрели.

В продължение на забележителен интервал Патрашкова се е чувствала афектирана, търпяла е душевни премеждия, трансформирала е метода си на живот, приема съдът.

Той напомня, че Конституцията подсигурява правото на всеки да показва и популяризира мнение и да търси, получава и популяризира информация. Това е един от най-важните правила, върху които се гради всяко демократично общество и е изискване за напредъка на обществото и за развиването на всеки човек. Това право обаче не е безусловно. То не може да бъде употребявано за злоупотреби и за накърняване и засягане на достойнството, достолепието и положителното име на другите.

„ Негативните оценки за избрана персона, открояваща се по една или друга причина в публичния живот, не пораждат отговорност, в случай че не засягат достолепието на личността, т.е. в случай че не реализират състава на обидата или състава на клеветата “, добавя още правосъдното решение.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР