Седем дни след започването на войната в Украйна един милион

...
Седем дни след започването на войната в Украйна един милион
Коментари Харесай

Един милион бежанци напуснаха Украйна, ООН събра 1,5 млрд. долара за подкрепа

Седем дни след започването на войната в Украйна един милион бежанци избягаха в прилежащи страни, а Организация на обединените нации даде обещание 1,5 милиарда $ филантропична поддръжка във вторник (1 март).

В четвъртък (3 март) висшият комисар на Организация на обединените нации за бежанците Филипо Гранди написа в Туитър, че „ сме станали очевидци на изселването на един милион бежанци от Украйна към прилежащите страни “. Той още веднъж прикани за мир.

За да дават филантропична поддръжка на хората, които остават в Украйна и бежанците, Организацията на обединените народи и филантропичните сътрудници във вторник (1 март) насочиха координирани незабавни апели за събиране на 1,7 милиарда $.

Малко по-късно заместник-генералният секретар на Организация на обединените нации по филантропичните въпроси и координаторът за незабавна помощ Мартин Грифитс разгласи, че „ 1,5 милиарда $ са обещани през днешния ден “.

„ Аз съм безгласен, което е рядко срещано положение, поради щедростта на доста хора и държавни управления, които дадоха обещание поддръжка. Свидетели сме на изключителна благотворителност от целия свят, от хора, частния бранш и други организации “, разяснява Грифитс.

Организация на обединените нации пресмята, че 12 милиона души в Украйна ще се нуждаят от помощ и протекция, а повече от четири милиона украински бежанци ще се нуждаят от помощ в прилежащи страни през идващите месеци.

Работим по два проекта, както сподели генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш, „ да се помогне на хората в Украйна и отвън нея “.

„ В рамките на Украйна проектът изисква 1,1 милиарда $ за посрещане на ескалиращите филантропични потребности на повече от 6 милиона души, които ще бъдат наранени и разселени поради военните интервенции през идващите три месеца. Извън страната желаеме 551 милиона $, с цел да помогнем на украинци, избягали през границите, основно в Полша, Унгария, Румъния и Молдова “, изясни Гутериш.

Помощ за хората, които остават в Украйна

Гутериш акцентира, че „ дами, деца и мъже прекарват дни и нощи в изби, паркинги и метростанции “.

Той показа, че на доста места е нарушено снабдяването с ток и вода. Заради разрушените пътища локалните вериги за доставки са затруднени, а храните и медикаментите „ в някои региони не доближават “.

„ За доста хора, останали в страната, животът става все по-труден и рисков. Повечето места имат малко или никаква инфраструктура за заслон и отбрана на огромен брой хора, които идват съвсем без никакъв багаж “, сподели Гутериш.

Затова програмата, насочена към тези, които остават в Украйна, включва многофункционална парична помощ за най-уязвимите хора, както и храна, вода и канализация, поддръжка за здравни грижи и просветителни услуги и помощ за възобновяване на развалени домове.

„ Планът също по този начин има за цел да даде поддръжка на управляващите за поддържане и основаване на директни и приемни центрове за разселени хора и попречване на принуждение, учредено на пола “, се показва в уеб страницата на Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси.

За бягащите

Друга част от поддръжката ще бъде ориентирана към тези, които минават границите на Украйна. За шест дни 660 000 бежанци избягаха от Украйна, като броят им съвсем се удвои на седмия ден, достигайки милион.

Гранди от Организация на обединените нации сподели, че това „ може да се трансформира в най-голямата бежанска рецесия в Европа през този век “.

Той добави, че „ макар че видяхме голяма взаимност и гостолюбие от прилежащите страни при приемането на бежанци, в това число от локалните общности и обособените жители, ще е нужна доста повече поддръжка за подкрепяне и отбрана на новопристигналите “.

За да се приготвят по-добре за приемането на възходящия брой бежанци, 550,6 милиона $ са предопределени за поддръжка на съседите на Украйна – Полша, Молдова, Унгария, Румъния и Словакия.

Към вторник 377 000 бежанци са в Полша, 90 000 в Унгария, 65 000 в Молдова, 54 000 в Словакия и съвсем 40 000 в Румъния, сподели Гранди и добави, че хиляди са в други европейски страни.

„ Виждали сме огромни бедствия в предишното, само че това е едно от най-големите напредвания на популацията и сигурно в Европа не сме виждали сходно нещо след войната на Балканите “, добави той.

Гранди добави, че „ в случай че военните дейности не спрат, броят на бежанците евентуално ще нарасне “.

Докато прилежащите страни са „ извънредно гостоприемни “ и поддържат границите си отворени, Гранди акцентира значимостта на предотвратяването на всяка „ дискриминация сред украинци и неукраинци “.

„ В Украйна има огромна популация от жители на трети страни, които също са попаднали в тази изключителна обстановка и доста от тях се пробват да реализират сигурност през границите “, сподели той.

Дарение от Европейски Съюз

По време на събитието по откриването, ръководителят на дирекцията за съседство и Близкия изток в Европейската комисия, Андреас Папаконстантину, подсигурява, че „ ще продължим да следим от близко обстановката на място в съгласуваност с нашите сътрудници и оставаме ангажирани да предоставяме по-нататъшна поддръжка “.

„ Нашето финансиране ще поддържа апела на Организация на обединените нации “, сподели Папаконстантину.

Във вторник ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разгласи пакет от помощ от минимум 500 милиона евро за подкрепяне на цивилни жители, наранени от спора в Украйна.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР