Сеч на стари дървета, някои на по 60 г., започна

...
Сеч на стари дървета, някои на по 60 г., започна
Коментари Харесай

Секат 60-годишни дървета в Шумен

Сеч на остарели дървета, някои на по 60 година, стартира община Шумен. Над 700 тъжби има от страна на жители, че клони трошат покриви, хвърлят сянка, а корени подкопават улици, даже основи на къщи.

Преди седмица бяха отстранени шест дървета от типа явен по ул.”Васил Друмев”. Заради мнения в обществените мрежи, че се секат “белите дробове на града” във вторник на брифинг беше показана изгнилата вътрешност, която прави дърветата рискови.

На мястото на отсечените ще се засадят 7 дървета с кръгли корони и по-крехка коренова система, както и 18 храста, сподели Елка Димитрова, специалист от Общинското дружество „ Паркове и обредна активност “. “Не е прелестно да се отстраняват дървета, само че тези заплашват живота на хората”, разяснява тя. На улицата ще бъде построена и поливна система, сподели шефът на предприятието Златин Кайряков. За отбрана край новите дръвчета ще бъдат сложени железни заграждения.

Общината започва интензивно кастрене на дървета предходната година и в Градската градина бяха изрязани най-опасните. В момента короните им се раззеленяват и не се оправдаха упованията, че ще загинат. От общината обясниха още, че всички отсечени дървета се трансформират в дърва за огрев на учебни заведения и кметства по селата. Те не са годни за друга приложимост.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР