[Seasteading Institute] Още по темата Най-умните държави в света Кои

...
[Seasteading Institute] Още по темата Най-умните държави в света Кои
Коментари Харесай

Революция насред океана

[Seasteading Institute] Още по тематиката
Най-умните страни в света

Кои са страните, които могат да родят идващия Гугъл
14 юли 2017
Кои са най-умните градове в света

Подобряване на превоза и енергийната успеваемост са измежду главните цели
27 мар 2017
Когато свободата срещне водата

Ентусиасти в Калифорния работят и мечтаят за свободни градове в океана
27 фев 2009 Може ли да се колонизира водата? Да, настояват група запалянковци. Десет години след основаването й Seasteading Institute е покрай стартирането на първия самостоятелен, резистентен плаващ град. Това е организация, чийто дом е Сан Франциско, само че чийто първи план ще бъде малко по-навътре в Тихия океан - край Френска Полинезия. Срокът на стартиране е до 2020 година

Когато преди 9 години " Капитал " беседва с внука на именития икономист Милтън Фридман - Патри, който е един от създателите на института, той съобщи, че концепцията е изцяло на практика издържана и финансово устойчива. Финансирането на института идва от спорния милиардер Питър Тийл, който година по-късно ще каже " сред киберпространството и Космоса се намира и опцията да заселим океаните ".

Въпреки това очевидно е лишило съвсем десетилетие, с цел да стигне до идващия стадий. Планиран за 2010 година първообраз в залива на Сан Франциско в никакъв случай не се материализира. Сега, във Френска Полинезия, Патри и съидейниците са привлекли компании, учени, архитекти и даже държавната администрация, която разрешава проби в териториалните й води. Малката тихоокеанска страна основава специфична икономическа зона за опита и дава 100 акра морски бряг, на които да се разположи планът.

Seasteading Institute основава нова компания - Blue Frontiers, която ще строи и експлоатира плаващите острови. Целта е до 2020 година да се появят десетина разнообразни структури като домове, хотели, офиси и заведения за хранене. Плаващият град би трябвало да бъде издигнат с локални материали - дърво, бамбук и кокосови нишки и рециклирани метали и пластмаса. Бюджетът е към 60 млн. $. За финансирането създателите са подходили изобретателно - то би трябвало да пристигна от монетно предложение (ICO). Стартъп пари за стартъп страна.

" Искам до 2050 година да забележим доста плаващи градове, може би хиляди, и всеки от тях да има друг метод на ръководство. Колкото повече хора се местят сред тях, толкоз повече избор ще имаме и толкоз по-близо ще бъдем до мир, подем и нововъведения ", споделя актуалният президент на Seasteading Institute Джо Куърк (Патри Милтън е почетен председател).

Основната концепция в действителност не е екологична или инженерна, а философска. Куърк твърди, че пазарът на държавна власт е мощно стеснен, със слаба конкуренция и затова - едва развиване. " Това е, тъй като земята подтиква монопол на котрола. Можем да създадем голямо многообразие от държавни управления за голямо многообразие от хора ", споделя Куърк.

Разбира се, даже Seasteading Institute да успее да сътвори такива устойчиви структури (а това към момента не е сигурно), няма гаранции, че утопичното им общество ще оцелее. Хората влизат в спор по доста аргументи и единствено част от тях са териториални. Морското право пък на доктрина разрешава съществуването на градове посред океана, само че никой не знае по какъв начин действителните страни биха реагирали на нови плаващи съседи.

Но даже фантасмагорична, концепцията за плаващите градове внезапно наподобява все по-практична през 2017 година. При покачващо се равнище на океаните (с наклонност да продължи) и на политическия популизъм (също) започването изначало във водата не е най-лудата концепция за бъдещето.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР