Сдруженията на екскурзоводите са против обединение в една браншова организация,

...
Сдруженията на екскурзоводите са против обединение в една браншова организация,
Коментари Харесай

Екскурзоводите са против обединение в една камара

Сдруженията на екскурзоводите са срещу обединяване в една браншова организация, оповестиха техни представители пред TravelNews. На тях им е показан план на закон за основаване на Национална камара на екскурзоводите, планинските водачи и ски учителите, който е създаден от доцент Румен Драганов, шеф на Института за разбори и оценки в туризма. Другите три плана са за Национална камара на хотелиерите и ресторантьорите (НКХР), Национална камара на туроператорите и туристическите организации (НКТОТА) и Национална камара на независимите заведенията за хранене и развлечения (НКСЗХР). Проводник на обединяването е служебният министър на туризма Илин Димитров, за което настояваше и като ръководител на Комисията по туризъм в предходното Народно заседание.

В плана е записано, че в новата камара би трябвало да членуват всички екскурзоводи, планински водачи и ски учители в България. Към нея ще се влеят съществуващите три сдружения на екскурзоводите, едно на планинските водачи и едно на ски учителите. Идеята е камарата да поеме функционалностите от страната и да издава разрешителните за дейностите. Тя ще поддържа и регистъра на този тип бизнес.

„ Идеята за обединяване е от дълго време, само че всичко е на равнище план. И без да сме обединени и трите организации на екскурзоводите действаме дружно от пандемията насам и излизаме с общи позиции “, разяснява пред TravelNews Кристалина Пирева, ръководител на Югоизточен съюз на екскурзоводите „ Ваня Райкова “ – Бургас. Тя сподели, че трите сдруженията имат разнообразни устави, членове и членски импорт. Каквото и обединяване да се направи, ние ще си останем три разнообразни организации, акцентира тя.

Teztour
„ Не считаме, че ще се получи нещо от тази работа. Не разбираме и каква е задачата на това обединяване “, разгласи Николай Миндов, ръководител на Асоциацията на екскурзоводите в България. Според него и сега трите организации работят в синхрон, като излизат със своите оферти и позиции в едно писмо до Министерството на туризма.

„ Не сме съгласни с принудително обединяване и сходна мярка ще бъде прибързана “, съобщи Стефан Бозаджиев, член на УС на Съюза на екскурзоводите в България. Според него преди всичко би трябвало да се промени Законът за туризма, който към този момент е стар към новата реалност и по-късно да се реши и мисли за обединяването на сектора. „ В момента ние сме обособени организации, само че работим дружно през последните 3 години “, акцентира той. Чрез обединяването в една камара можело да се загуби гласът на дребните сдружения. Бозаджиев разяснява, че отговорността за регистрацията и контрола в сектора не би трябвало да бъдат прехвърляни от страната към бизнеса.

Министерството на туризма няма да внася закони за обединяването на сектора, тъй като не можем да водим такава самодейност в длъжностен кабинет. Това съобщи неотдавна пред TravelNews министърът на туризма Илин Димитров по отношение на появилите се планове за основаването на браншови камари и Национална туристическа организация. Той посочи, че предложенията за закони идват от Румен Драганов, шеф на Института за разбори и оценки в туризма, като има още 11 мнения от други организации.

„ Предлагах обединяване на туристическия отрасъл до момента в който имаше постоянен кабинет в предходното Народно заседание. В настоящия длъжностен кабинет единствено организираме срещи с една единствена цел да се види какво ще предложи секторът и дали желае обединяване “, сподели Димитров. Министерството на туризма ще продължи с кръгли маси и полемики и ще излезе с отчет. „ Насилствено обединяване няма да има “, акцентира той.

Идеята на Румен Драганов е всички браншови камари да бъдат обединени в Национална туристическа организация, която ще прави действия, свързани с образуване на национални туристически артикули и реализиране на националния маркетинг и реклама на Република България като дестинация за туризъм и вложения. Причината е, че в бранша има публично регистрирани 208 сдружения, с които страната би трябвало да води разговор.

„ Във всеки един от плановете съм дал опция да се употребяват наименованията на съществуващи асоциации, само че при изискване, че едната и другата страна е съгласна. Главното при НТО е да се подсигурява бистрота при разходване на средствата за национална реклама. За това се планува и присъединяване на хотелиерите да бъде 3:1, тъй като те дават огромна част от средствата за реклама все още, отвън тези на Министерството на туризма “, изясни пред TravelNews Румен Драганов.

Това, което той предлага, не са НПО-та, а камари, които да бъдат основани със закон. „ Сега има 208 НПО-та в регистъра на Министерството на туризма. В страните от  Европейски Съюз има по една организация за съответната колегия, а в България са 208. И какъв е мандатът на ръководителя и УС на едно Неправителствени организации у нас - безконечен. Всеки, който не е склонен с другия, прави Неправителствени организации “, сподели Румен Драганов. Например при туроператорите и туристическите сътрудници има шест неправителствени сдружения, от които едно е единствено с един член.

„ Трябва да има представителност. Затова предлагам - камара. На локално равнище и на централно равнище. Един министър - един ръководител на колегия “, добави той. По думите му в никакъв случай не е казвал, предложил или допускал закриване на Неправителствени организации. Това са организации за свободно сдружаване и са позволени от Конституцията. Законът за туризма е специфичен закон и който търговец желае да е хотелиер, се записва първо по Търговския закон и по-късно се категоризира по Закона за туризма. „ Няма нищо принудително. Искаш да си хотелиер, тогава следва категоризация. Искаш да си туроператор – направи си регистрация. Сега се слага въпросът лицата, регистрирани по Закона за туризма, да имат единно посланичество. Само те да са обединени в една камара, изясни Румен Драганов. „ Не е ли обикновено министърът на туризма да изиска да се срещне с по един представител за всяка глава в Закона за туризма, която третира несъмнено професионално направление, което той е категоризирал, записал, лицензирал? “, попита Драганов.

Той е предложил опита на другите страни в Европейски Съюз, като употребява същите правила на обединяване. Разбира се, всеки може да прави оферти. Сега сме в режим на основаване на работни групи по главите в Закона за туризма, добави той.

В плана на Румен Драганов е записано, че се основава Национална камара на екскурзоводите, планинските водачи и ски учителите. Името може да бъде Асоциация на екскурзоводите в България (АЕБ) единствено, в случай че Общото заседание на АЕБ се откаже от него в интерес на камарата.

Предметът на активност е да съставлява своите членове и пази професионалните им интереси; да съставлява своите членове в европейски и интернационалните браншови, продуктови и професионални туристически организации, основава и поддържа Централен професионален указател на екскурзоводите, планинските водачи и ски учителите, който е публичен; спомага на членовете си за развиване на активността им; набира и дава информация на своите членове, в това число за положението и развиването на българския и задграничния туристически пазар; спомага за образуване и осъществяване на професионално образование и подготовка на кадрите; взе участие в създаването на тактики, разбори и стратегии за развиване на туризма на национално и локално равнища и спомага за осъществяването им; дава мнения и взе участие в правенето на нормативни актове за туризма; съставлява своите членове в Националния съвет по туризъм по Закона за туризма и Закона на Националната туристическа организация; взе участие със собствен представител в помирителните комисии по Закона за отбрана на потребителите; спомага и съставлява своите членове пред Сдружението на общините и други национално показани организации и сдружения по въпросите свързани с туризма; подкрепя създаването на браншови, продуктови и професионални стандарти за здравословни и безвредни условия на труд и ги дава в Националния (отрасловия) съвет по условия на труд; създава кодекс на професионалната нравственос в подотраслите на туристическия отрасъл, не позволява основаването на картели, монополизъм, дъмпинг, нелоялна конкуренция и неравнопоставеност сред своите членове; внедрява интернационално признати стандарти за екскурзоводите, планинските водачи и ски учителите; спомага на органите за отбрана труда на екскурзоводите, планинските водачи и ски учителите; осведоми способените органи за осъществени нарушавания при осъществяването на туристическите действия на екскурзоводите, планинските водачи и ски учителите при и във връзка осъществяване или несъблюдение на функционалните им отговорности, регламентирани в съответните нормативни актове; провежда провеждането на курсове за повишение квалификацията на фрагментите, работещи в туризма; издава удостоверения за практикуване на специалността екскурзовод, планински лидер и ски учители.

Целият план може да видите

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР