Сдружението на Заведенията в България и Българската асоциация на заведенията,

...
Сдружението на Заведенията в България и Българската асоциация на заведенията,
Коментари Харесай

Ресторантьорски организации обмислят дело срещу клиента, платил 500 лева за пържоли

Сдружението на Заведенията в България и Българската асоциация на заведенията, принудени от обстоятелството, че през последната седмица станахме очевидци на изкуствената ескалация по тематиката с поръчаните стекове във варненски ресторант, както и от назначената след това инспекция от КЗП и тиражираните в медийното пространство изказвания, които не кореспондират с действителната обстановка, изпращаме на вашето внимание нашето публично мнение. Тази взаимна позиция разпространиха от двете организации.
 
Публикуваме позицията им със съкращения:
На първо място подчертаваме, че сходни скъпи и извънредно качествени стекове, могат да бъдат употребявани единствено в към 10 заведения на територията на гр. Варна. Това е и едно от нещата, които отличават елитните заведения за хранене. И в случай че желаеме да насърчаваме развиването на кулинарията и предлагането на по този начин наречения гурме туризъм, както вътрешен, по този начин и интернационален, то по никакъв метод не би следвало да се нападат съзнателно, още повече от държавни институции, заведенията за хранене, които се стремят да оферират високо качество на храна. Разбира се, на съответната цена.
Тъй като сме уверени, че в КЗП не работи нито един професионален готвач, или най-малкото някогашен притежател на ресторант от висок клас, които да схващат най-малко малко от материята и промишлеността, предлагаме на вашето внимание няколко обстоятелството, които би следвало да обяснят, за какво някои типове храни в менютата на заведенията за хранене, се оферират на тегло от 100 гр.
Висококачествените стекове /както към този момент стана ясно не приказваме за елементарни пържоли/ и някои риби и морски деликатеси, идват от доставчиците в разнообразни калибровки по грамаж и размер. Няма скъпи омари, риби и авансово нарязани стекове, които да тежат безусловно еднообразно, с цел да може да се пресметна тяхната последна цена към клиента. Предлагането на тези продукти по 100гр., в менютата, е точно в отбрана на потребителя, а тази процедура не е иновация на българския бизнесмен. Тя съществува във всички заведения за хранене в Европа и по света, където качеството на предлаганата храна, е издигната на фундамент. Със мощната вяра, че ни разбирате, обобщаваме - стековете могат да бъдат авансово нарязани на разнообразни грамажи - 200, 300, 400, или повече, което не разрешава сформирането на последна цена за клиента. Ако би трябвало да бъде изпълнено това изискване, то би трябвало да изберем един от двата разновидността - да премахнем сходен вид скъпа храна от менютата си, или да изчислим междинен грамаж и да го заложим в менютата на съответната последна цена. Звучи неуместно, само че по всичко проличава, че КЗП е тръгнало тъкмо в тази посока. А ние няма да хвърляме омари, тежащи повече или по-малко от оповестените в менюто.
Желанието на клиента
Индивидуалните желания на всеки клиент при поръчка на месо в ресторант, разрешават на готвачите да удовлетворят неговия усет във връзка с изпичането на месото. Съществуват пет степени на изпичане - Rare, Medium Rare, Medium, Medium Welldone и Well-done. Технологията на изпичане би трябвало да бъде съобразена с всеки един стек, самостоятелно. Колкото по-препечено желаеме да бъде то, толкоз по-дебела би трябвало да бъде отрязана пържолата/стека. А това е по този начин, тъй като при по-дългата термична обработка, се губи и по-голямо количество от живото месо. За да бъде крайният резултат удовлетворяващ клиента, е нужно майсторство и умения, които се учат с години. А това е и още една причина, която не разрешава задаването на последна цена. Именно желанието на клиента! Но дотук с безплатните уроци.
КЗП не може да бъде наказателен орган и да взима еднолични решения, основаващи се на непрофесионално мнение по характерни тематики, каквато е технологията, обвързвана с предлагането на висококачествени храни в заведенията за хранене!!! Неслучайно по тематиката взеха отношение едни от най-хубавите Шеф готвачи в България. Интересно е, какъв брой от тях поканихте за мнение? Недопустимо е държавна институция да упражнява груба интервенция в бизнес практиките, без да има ни най-малка визия от тънкостите в занаята. Може би тук е мястото да споменем, че единствено във въпросния ресторант, против който сега тече инспекция, за последните 20 дни има продадени над 30 кг. висококачествени и скъпи стекове.
И представете си, няма нито едно недоволство!!! Напротив - клиентите са удовлетворени и резервират още веднъж!
СЗБ и БАЗ настояваме за неотложно преустановяване на инспекцията против заведението и оповестяването на практиката за продажба на скъпи храни за изцяло общоприета и лоялна. Настояваме за опрощение от шефа на КЗП за изказванията, споделени в народен ефир, уронващи престижа на целия отрасъл. По правосъден път ще бъде потърсена отговорност от клиента, опитал се да навреди на съответния ресторант, за да получи своята минутка популярност. По правосъден път ще бъде потърсена отговорност и за всеки един сходен случай в бъдеще.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР