Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията

...
Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията
Коментари Харесай

Сдруженията на заведенията се обявиха против Стойчо Кацаров да остане здравен министър

Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията се опълчват против оставането на поста на служебния министър на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров. Повод за позицията на СЗБ и БАЗ е оповестеният от здравното министерство "Национален проект за справяне с пандемията от Sars-CoV-2 " - безразсъден "план ", който планува като първа по ред мярка затваряне на заведенията - кафенета, заведения за хранене и нощни заведения. При състояние, че 12 седмици откакто в България отвориха нощните заведения /първи в Европа/, заболеваемостта освен не се увеличи и за момент, а спадна над 20 пъти! Което ясно демонстрира, че не в заведенията е казусът с разпространяването!

Превенцията от разпространяването на вируса, средствата и ограниченията за запазване на публичното здраве, с изключение на персонална отговорност следва съществено и отговорно да се трансфорат в държавна политика! Представеният от служебния министър Кацаров "план " е въплъщение на неналичието на държавнически метод, угриженост и мисъл за всички хора! Отново целият проблем и отговорност за вирусна зараза се прехвълят върху заетите стотици хиляди в нашия отрасъл.

Изборът на всеки човек да се имунизира или не, несъмнено е персонален, само че неналичието на разяснителна акция, тласъци за имунизация и като цяло държавна политика за постигане високи равнища на имунизационно покритие, прави този персонален избор сложен за множеството български жители.

В недомисления "план " на служебния министър Кацаров се планува затваряне на заведенията като първа стъпка при новата вълна. Тук даже не слагаме под въпрос настъпването й - редица европейски страни към този момент са в напредък на заразяването с новите разновидности и България няма да остане "остров в морето на вируса ". И както написахме и преди, към този момент е ясно, че това е единствено реплика на „ ограничения “ на гърба на заведенията! Недоумение в проекта буди и условието в спомагателните му пояснения, където се приказва, че ще могат да работят заведения единствено със 100% васкиниран личен състав и със 100% имунизирани клиенти, което отново е дискриминация по отношение на заведенията - кафенета, заведения за хранене и нощни клубове. Ако такава ще е политиката на страната, за какво това се отнася единствено за един бранш???? Не би ли следвало всички обекти с публично предопределение да бъдат подложени на същите рестрикции и отговорности за имунизиране???? Личен ли е изборът на работещите в нашия бранш или страната, в лицето на служебния здравен министър, оставя на хората, работещи в сектора ни избора дали да се преквалифицират в различен отрасъл или да се имунизират??? Защо вместо повсеместна имунизационна държавна политика нашия отрасъл се употребява като зле затулен опит за въвеждането на наложителна имунизация??? И трансферира отговорността за нея единствено върху нас! Ваксинацията не може да е отговорност на заведенията!

Това е ДИСКРИМИЦИЯ!

Отново настояваме, както и по-рано през тази година по време на втората вълна, за равно отнасяне на всички браншове на българската стопанска система. Ако дадени правила ще влизат в действие за едни, то те би трябвало да важат за всички.

Затова сме срещу оставането на поста на служебния министър на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров и желаеме незабавна цялостна смяна на по този начин наречения "план ", която да изключва каквото и да било затваряне, поради вирус, против който има безвъзмездна и налична за всички ваксина.

Дебело подчертаваме, че повече няма да поносим ограничавания в естественото действие на нашите обекти и ще се борим до дъно за правото ни на труд.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР