Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“

...
Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“
Коментари Харесай

Туроператорите са притеснени от забавянето на програмите за подпомагане от Балтова

Сдружението на туроператорите и туристическите сътрудници „ Обединение Бъдеще за туризма “ (ОБТ) изпрати отворено писмо до премиера Стефан Янев, министъра на финансите Валери Белчев и министъра на туризма Стела Балтова във връзка със забавянето на стратегиите за подкрепяне на сектора от Министерството на туризма. Писмото е подписано от ръководителя на организацията Павлина Илиева и беше публикувано до медиите. Туроператорите упорстват за незабавно отваряне на процедурата за неусвоените за туризма средства, заложени в Бюджет 2021 с направената на 16.09.2021 година актуализация.

Ето и цялото писмо:

„ В качеството ми на ръководител на Управителния съвет на Сдружение на туроператорите и туристическите сътрудници „ Обединение Бъдеще за туризма “ се обръщам към Вас с въпроси, отнасящи се до продължаващото към този момент месеци закъснение на по този начин нужните ограничения за поддръжка на туроператорите и туристическите сътрудници в изискванията на продължаващата към този момент две години коронавирус рецесия, чийто край у нас към момента не се вижда.

На 16.09.2021 година Народното събрание актуализира Бюджет 2021, където са планувани 70 млн. лв. за подкрепяне на бранш „ Туризъм “ – най-пострадалият от коронавирус пандемията и ограничаващите ограничения, свързани в нея. Тези 70 млн. лв. в бюджета са разпределени на две елементи по 30 млн. лева – за едната има разказана скица в самата актуализация, за другата няма, 6 млн. лева за българските туроператори, с които да се издължат на клиентите си, които не са пътували, заради коронавирус епидемията, и 4 млн. лева – за екскурзоводи. Малко след приемането на актуализацията министър Балтова предложения всички браншови организации на среща в Министерство на туризма, на която тя и екипът й обявиха, че стратегия може да започва единствено за едната сума от 30 милиона – тази, за която има разказана скица в актуализацията. По думите й правни спънки ще забавят разпределянето на останалите 40 милиона, само че тя и екипът й поеха ангажимент да работят с Министерство на финансите за отстраняването им. Мина повече от месец без никакво действително развиване по този проблем и на 26.10.2021 година четирите най-големи туроператорски организации излязоха на митинг пред Министерство на туризма. Тогава министър Балтова и екипът й ни поканиха още веднъж на среща, на която обясниха, че е открит метод да започват стратегии и за останалите 30 млн. за ликвидност + 6 млн. за възобновяване на предплати на клиенти. Нещо повече – публично удостоверение получихме и по електронната поща на Обединение „ Бъдеще за туризма “. В него детайлно бяха разказани схемите, които ние одобрихме.

За страдание не последва никакво развиване по тези две схеми, а знаемдобре, че тези средства, заложени в Бюджет 2021 година, в случай че не бъдат усвоени до края на календарната година, ще бъдат върнати назад в бюджета. Това, което имаме като информация от Министерство на туризма, с което сме в контакт, е, че схемите са в развой на утвърждение от Министерство на

финансите. Въпросното утвърждение се бави седмици, а време за отваряне на процедура съвсем не остана. Към министър Белчев сме изпратили публично писмо на 11.11.2021 година без отговор до момента.

Аз, както и членовете на Сдружение на туроператорите и туристическитеагенти „ Обединение Бъдеще за туризма “, най-голямото професионално съдружие на туроператори и туристически сътрудници в България, считаме, че пропускането на шанса да се усвоят средства, предоставени и гласувани особено за излекуване на един от най-пострадалите и най-ефективните браншове на българската стопанска система, би бил безспорен неуспех от страна на настоящото държавно управление и настояваме да бъдат подхванати незабавни дейности, с цел да не се случи това.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМ ГОСПОДИН МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ,

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО МИНИСТЪР НА ТУРИЗМА,

Бихме желали да знаем по кое време ще бъдат открити процедурите заподпомагане, както и да изразим терзанието си дали въобще ще се случи това в случай, че периодите са извънредно къси, а напредъкът досега е нулев. Както към този момент неколкократно сме описвали, обстановката на българските туроператори и туристически сътрудници е извънредно тежка и голям брой компании се нуждаят от това дадено и гласувано за тях подкрепяне, с цел да оцелеят. Освен насъбраните и неразрешени след безчет срещи и поети задължения проблеми, произлизащи напълно от обстановката в нашата страна, други страни, като да вземем за пример Австрия и Белгия, към този момент оповестиха нови локдауни, което неизбежно води до следващия трус в редиците на тези, които оперират по дестинации в чужбина. По всичко проличава, че и идващите месеци няма да бъдат леки за нас.

Настоятелно Ви молим, господин Янев, господин Белчев и госпожо Балтова, да приемете съществено нашите претенции – ние сме най-пострадалият бранш от стопанската система, чиято активност беше неразрешена до 30.04.2021, и от този момент работи спорадично и в извънредно тежки условия. И на този декор няма банкрути на туроператори. Наложително е поддръжката за нас да продължи до рестарта, с цел да има смисъл от положените до момента старания. Обръщаме внимание, че преди пандемията туризмът даваше 12% от Брутният вътрешен продукт на страната и осигуряваше към 11% от заетостта в България. През 2019 година приходите от входящ туризъм са 3.7 милиарда евро, а от произлязъл – 1.5 милиарда евро или общо към 5.2 милиарда евро. Брутният вътрешен продукт на България за 2019 година е към 60.7 милиарда евро. Следователно активността на туроператорите и туристическите сътрудници по произлязъл и входящ туризъм, при към 800 работещи компании, е осигурила през 2019 година към 8.55% от Брутният вътрешен продукт на страната.

Редно е поддръжката за нас и за чиновниците в нашия бранш да продължи до рестарта, с цел да продължим да работим и да способстваме за общото икономическо развиване на страната ни “.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР