Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България

...
Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България
Коментари Харесай

Производителите на олио приветстват идеята за отпадане на забраната за внос на слънчоглед от Украйна

Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България приветства импортираното предложение от народните представители за отпадане на възбраната за импорт на слънчоглед от Украйна след 15 септември 2023 година " Подкрепяме отпадането на възбраната, тъй като предприятията за произвеждане на олио не престават да изпитват дефицит на суровина в страната. Най-накрая здравият разсъдък надви и България се върна към националноотговорна икономическа политика ", съобщи ръководителят на браншовата организация Яни Янев, представен от Българска телеграфна агенция.

Заводите, които преработват слънчоглед у нас, са с годишен потенциал над 4 млн. тона. България обаче създава към 2 млн. тона от суровината на година и по тази причина компаниите разчитат на импорт, в това число от Украйна. Заводите за олио и шрот ще би трябвало да затворят или да понижат производството си, в случай че вносът на слънчоглед продължи да бъде неразрешен, предизвести Яни Янев. " България сътвори индустрия, която е в положение да преработи доста повече слънчоглед, в сравнение с е вътрешната консумация ", изясни той.

Според Сдружението съществуващата възбрана за импорт на украински слънчоглед не докара, както се очакваше, до цени на зърна и маслодайни култури над интернационалните за локалните производители, и продължаването ѝ с тази цел единствено ще продължи да вреди и на двата сектора поради на продължаващия тренд на спад на цените на маслодайните култури в международен мащаб. Откакто е въведена възбраната, цената на слънчогледа е паднала с към 150 лв., по тази причина няма по какъв начин да се чака, че продължаването ѝ ще поддържа локалните производители на суровината, написа още браншовата организация.

По данни на Министерството на финансите държавният бюджет е изгубил 164 млн. лв. несъбрани налози от това, че не се внася украинско зърно. Забраната би могла да докара и до покачване на инфлацията в страната, като повишението на локалните изкупни цени, съгласно настояванията на земеделците, неизбежно ще се отрази в  цената на слънчогледовото олио за българския консуматор.

България в последните няколко години, надлежно и в бъдеще, изпитва и ще изпитва систематичен дефицит на маслодайни култури, лично произвеждане, при междинна годишна продукция от 2 млн. тона слънчоглед годишно, поради непрестанно увеличаващия се преработвателен потенциал в страната - все още над 4 млн. тона годишно, счита Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти.

То добавя, че на страната е нужен импорт на слънчоглед от порядъка на най-малко 1,5 млн. тона годишно, който поради на комерсиалния баланс на региона може да пристигна в огромната си част само от Украйна. По статистически данни за миналата акция Украйна е изнесла към 2 млн. тона слънчоглед и е преработила остатъка, т.е. България е належащо незабавно да заеме самодейна позиция, с цел да освободи вноса и да даде опция на локалните преработватели да внесат нужния им недостигащ слънчоглед в започващата нова акция, разяснява Яни Янев.

Липсата на предложение на слънчоглед от българските аграрни производители, при съществуването на огромен временен ресурс, е провокирано от релативно високите им разноски за произвеждане в миналата акция и падащите цени на интернационалните пазари. Това докара до понижаване и прекъсване на работата на огромни предприятия от преработваща индустрия заради неналичието на суровина през лятото.

Ако се допусне да продължи обстановката с невъзможността на производителите да си подсигурят нужните количества слънчоглед нужен за преправка, ще докара до прекъсване на индустриални мощности и загуба на Брутният вътрешен продукт за България, загуба на пазари и слага под риск ценовата непоклатимост на вътрешния пазар за българските консуматори, предизвестява браншовата организация.

Същевременно ръководителят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов съобщи, че ще станем очевидци на всеобщ колапс, който ще провокира районна неустойчивост на локалната стопанска система. " Нека не забравяме, че крахът в земеделието не е просто затваряне на една компания, това е домино, което ще докара до разтърсвания в огромна част от снабдители, сътрудници и дългогодишни сътрудници ", сподели той.

Асоциацията приканва членовете на Народното събрание да гласоподават за продължаването след 15 септември на възбраната за импорт в Република България на селскостопански артикули от Украйна, за запазването на обществения мир и за дълготрайното гарантиране на продоволствената сигурност в страната.

След извършен ексклузивен Управителен съвет нощес във връзка решението на Комисията по икономическа политика и нововъведения НАЗ взе решение за присъединяване в общонационален аграрни митинг.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР