Сдружението на организаторите на концерти, фестивали и други музикални събития

...
Сдружението на организаторите на концерти, фестивали и други музикални събития
Коментари Харесай

Заради Covid-19: Български организатори на концерти пред фалит - slava.bg

Сдружението на уредниците на концерти, фестивали и други музикални събития „ Сцена музика “ излезе през днешния ден с отворено писмо до премиера Бойко Борисов, здравния министър Кирил Ананиев и министъра на културата Боил Банов, с което сигнализира, че сектора е пред колапс след отменянето на доста даже разпродадени концерти с хиляди продадени билети.

Те излязоха и с изрично обвиняване към министър Банов, че не е кадърен на „ социално-отговорно държание към стопански субекти в региона на културата “, поради общественото му увещание през медиите, „ че всички xopa с билети за анулираните културни събития “ще получат парите си ".

От сдружението акцентират, че министърът може да подсигурява единствено за събития проведени от държавни културни институции на които той е принципал, а „ не би могъл да поеме сходен ангажимент от името на частни организации, които по разпоредбите на настоящото българско законодателство — Търговския закон, както и според правилата на европейското и интернационално право, са изцяло освободени от сходни дейности при съществуване на форсмажорни условия, като сегашните “, написа в отвореното писмо.

Членовете на „ Сцена музика “ прецизират, че с изключение на възнаграждения на гостуващите музиканти те заплащат и разноските по организацията, като работят с доста подизпълнители, отговарящи за звука, сцената, осветлението, рекламни организации, транспортни компании, медии и така нататък, и всички те са ощетени сега. Доста от дълго чаканите събития се снабдиха с нови дати единствено за дни, само че макар напъните някои концерти не могат да се реалокират за по-късна дата и отпадат изцяло. „ Това слага сектора в изключителна финансова обстановка, защото за организацията на тези концерти към този момент са осъществени всички заплащания към всички подизпълнители и не може да става дума за връщане на билети на обща стойност, възлизаща на шестцифрени суми.

И това е по този начин, точно, тъй като заради форсмажорните условия, уредниците няма да получат връщане на заплатените от тях суми, надлежно — няма да разполагат със средствата за възобновяване цената на билетите. Изправени сме пред угрозата десетки организации да банкрутират, да изпаднат в неплатежоспособност, и освен да не проведат пренасрочените събития и да не възстановят билетите на жителите, само че освен това - да се сътвори голям културен и обществен вакуум в който нито ще има кой да организира огромни културни събития с интернационална значителност, нито rpaжданите ще имат доверие да посещават такива отсега нататък “, предвиждат в отвореното си писмо от „ Сцена Музика “.

Промоутърите прецизират още, че имат застраховки на събитията, само че те не покриват форсмажорни условия. За това те се обръщат с молба страната да защищити сектора от фактическите банкрути, които предстоят, като даде държавна дотация за претърпелите загуби, каквато е практиката сега в Европа. Апелират министърът на културата Боил Банов да направи публично изказване в опровергаване на изказванието, че всички промоутъри са длъжни да връщат парите за билети и желаят персонална среща с него, с цел да обсъдят бъдещи ограничения за сектора. Молбата им за среща беше посрещната незабавно от Министерството на културата и още на следващия ден, представители на промоутърите ще седнат на една маса с Боил Банов.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР