Сдружението Културен център Иван Михайлов е заличено от Централния регистър

...
Сдружението Културен център Иван Михайлов е заличено от Централния регистър
Коментари Харесай

В РСМ заличиха сдружението „Иван Михайлов“-Битоля

Сдружението Културен център " Иван Михайлов " е заличено от Централния указател на Република Северна Македония, оповестява Дарик, като се базира на уеб страницата на регистъра

Действието е резултат отпромяната в Закона за сдруженията и фондациите, гласувана единомислещо от Народното събрание на Северна Македония. Така със задна дата беше неразрешено основаването на организации, които " с името, програмата, задачите и активността си подбуждат и приканват към експанзия, разпалване на национална, расова, религиозна ненавист или друга непоносимост, назадничавост, геноцид, изтребване, разпространение и подкрепяне, подбудителство и одобрение на фашизъм, нацизъм, националсоциализъм и Трети райх ".

Сдруженията имахатримесечен период, в който да трансформират имената си, нещо, което от сдружението " Иван Михайлов " не направиха, а от своя страна Комисията за потребление на персоналните имена даде негативно мнение за потребление на името Иван Михайлов. Аргументите са, че името съставлява " провокация към националните усеща на хората в Северна Македония ", тъй като става дума за " човек, непосредствен до фашистката идеология, който с дейностите си отхвърля уникалността на македонския народ, а в това време времето провокира неспокойствие, непоносимост и ненавист в македонския народ общество ".

Председателят на съдружие " Иван Михайлов " в БитоляЛюпчо Георгиевскиреагира на " Facebook " профила си, като увери, че представителите на македонските българи в Северна Македония ще търсят правата си в Страсбург. Същата позиция беше споделена на страницата на сдружението, където от през вчерашния ден стои фотография с емблемата на сдружението и надпис: " Забранени, само че непобедени! "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР