Сдружение Правосъдие за всеки изпрати своята позиция относно Проект на

...
Сдружение Правосъдие за всеки изпрати своята позиция относно Проект на
Коментари Харесай

Правосъдие за всеки“ допълват проекта за закриване на спецправосъдието

Сдружение " Правосъдие за всеки " изпрати своята позиция по отношение на Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт до правосъдният министър.

Съображенията, които се показват с концепцията да бъде подсилен Проекта по закон, са свързани с неефективността на профилираното правораздаване, ниското качество на профилираното правосъдие, непостигнатата цел на профилираното правораздаване.

От " Правосъдие за всеки " смятат, че по този начин оферти план за ЗИД на Закон за съдебната власт следва да бъде импортиран за разглеждане в 47-то Народно заседание, където на собствен ред да получи поддръжката на определените в същото народни представители, като се извърши прецизиране на някои от препоръчаните текстове сред първо и второ четене на законопроекта, по които ще изкажем в допълнение мнение.

Предложението им към народните представители в границите на процедурата сред първо и второ четене да плануват въвеждането на правосъден надзор върху отводите за формиране на досъдебно произвеждане от Прокуратурата, когато има потърпевши или вреда от вероятно осъщественото закононарушение.
 ДСБ стартира избор на водач, претендентите с визия
ДСБ стартира избор на водач, претендентите с визия " без модела Гешев-Борисов " и нови хора

Две са кандидатурите - на настоящия ръководител Атанас Атанасов и неговата заместничка Цецка Бачкова

В мнението се показва, че от направения от Министерство на правораздаването и възложен на народните представители от 46-тото Народно заседание " Анализ на получената информация за активността на профилираните прокуратура и съд " е видно, че сериозен е делът на делата, по които подсъдимите са били оправдани за предявените им обвинявания за закононарушения по член 321 от Наказателен кодекс още от първоинстанционния съд /СНС/, а тези които са наказани са приети за отговорни за осъществени от тях закононарушения от компетентността на общите съдилища - районен и областен съд, а не по текстове от подготвеност на профилирания углавен съд.

Установеният забележителен растеж в отправените до СНС и АСНС претенции (14066) и дадените от тези съдилища позволения (11936) за използване на СРС по ЗСРС не кореспондира с растеж в разрастващите се пред тези инстанции досъдебни производства и правосъдни следствия, увенчали се с неутрализирането на тежка престъпност или откриване на корупция по високите етажи на властта. Същото се отнася и до растежа в кадровото поръчителство на СП (и следствения отдел към нея), надлежно на АСП. Увеличаването на броя 2 " профилирани магистрати " не кореспондира с увеличение на работната натовареност и постигането на триумфи от тези структури.

Големият брой подписани съглашения, с които приключват делата, обезсмислят задачата, поради която са основани профилираните съдилища. Това е по този начин, тъй като тези съдилища и прокуратури би следвало да гледат каузи за закононарушения, за чието осъществяване са планувани по-тежки санкции . Същевременно обаче посредством споразуменията доста се понижават периодите на наказванията, които наказаните лица получават , което събитие слага под въпрос реализираната от профилираните съдилища и прокуратури генерална предварителна защита по отношение на осъществяването на тежки закононарушения.
 Министерство на правосъдието окомплектова документи за КПКОНПИ
Министерство на правосъдието окомплектова документи за КПКОНПИ

Надежда Йорданова няма да откликне и на втората покана на КПКОНПИ

Застъпеното в мнението на КПКОНПИ относително сравнение на 3 данни за завършили със съглашения НОХД по отношение на тези, решени с присъда в Софийски градски съд и СНС през 2019 година и 2020 година, сочещо по какъв начин процентното съответствие за двете съдилища съвсем не се различавало, от което следвало заключението, че успеваемостта на двете съдилища била една и съща, е в действителност още едно доказателство за неоправдани публичния упования и най-много ниската успеваемост на СНС, АСНС, СП и АСП и несъществуващата от справедлива страна нужда за тяхното битие.

От направения от Министерство на правораздаването и възложен на народните представители от 46-тото Народно заседание " Анализ на получената информация за активността на профилираните прокуратура и съд " също по този начин е видно, че 52% от всички прегледани от АСНС 4 ВНОХД са били обект на инстанционен надзор от страна на Върховен касационен съд, от които над една трета не са " издържали " касационната инспекция. Това е безапелационна отрицателна оценка за качеството както на направените от профилираната прокуратура обвинителни актове, по този начин и за качеството на постановените от СНС и АСНС съдeбни актове.

От направения от Министерство на правораздаването и възложен на народните представители от 46-тото Народно заседание " Анализ на получената информация за активността на профилираните прокуратура и съд " също по този начин е видно, че 52 % от всички прегледани от АСНС 4 ВНОХД са били обект на инстанционен надзор от страна на Върховен касационен съд, от които над една трета не са " издържали " касационната инспекция.

Това е безапелационна отрицателна оценка за качеството както на направените от профилираната прокуратура обвинителни в системата на правосъдната власт преди избора им за членове на Висш съдебен съвет, основен контрольор и инспектори от Инспектората към Висш съдебен съвет, не разполагат с такава опция за " кариерно израстване ", заради това те също са сложени в непривилигировано състояние спрямо лицата по член 28 Закон за съдебната власт, основният контрольор и инспекторите.

Премахва се опцията след освобождение от съответната служба да се върнат на равна по степен служба в различен орган на правосъдната власт, пишат още от " Правосъдие за всеки ". Мотивировката им продължава по този начин:

" Напълно споделяме изводите на съставителите на законопроекта, изложени в мотивната му част по отношение на по този начин наречената специализация на Правосъдието, а точно: " От друга страна, смесването на критериите за специализация по материя (предмет) и специализация с оглед субектите нарушава правилото за самостоятелност на съда, а от тук и правилото на правовата страна. Въведената специализация влиза в колизия със стандартите, дефинирани в Становище № 15/2012 на Консултативния съвет на европейските съдии (КСЕС).

Избраният от законодателя метод на специализацията, която се основава върху не изчерпателно и изборно изваждане на част от закононарушенията във връзка с категория субекти, упражняващи разнообразни обществени функционалности, е мощно проблематично от позиция на независимостта на съда.

Стандартите на КСЕС за профилираното правораздаване ясно дефинират, че всяка голословна интервенция в съществуващата институционална конструкция на съдилищата посредством обособяване на профилирани съдилища от общите, доколкото позволява друга от общата мярка на правосъдие, съставлява заплаха за върховенството на правото.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР